Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. mai 2002 kl 14.14 Prinsesse Märtha Louise i Sør-Amerika

- Mye hjertevarme og glede

I tillegg til det kulturelle mangfoldet og de norske bistandsorganisasjonenes innsats var det menneskenes hjertevarme og glede som imponerte prinsesse Märtha Louise mest på hennes første reise til Bolivia og Peru. Prinsessen håper med sitt besøk å få skapt oppmerksomhet rundt det arbeidet de norske organisasjonene driver i disse landene.

Byen La Paz i Bolivia har en utrolig beliggenhet nede i et gammelt vulkankrater. Fra toppen og ned til bunnen av byen er det en høydeforskjell på hele 700 meter. De velstående finner seg dyre tomter så lavt de kan i byen, mens fattigfolk må ta til takke med å bo langs den stupbratte kraterkanten. Vi følger med prinsesse Märtha Louise fra La Paz og opp på høysletten til byen El Alto, 4000 meter over havet.

Den Norske Misjonsallianse, som arbeider i disse områdene, har startet Mikrokreditt, et alternativt lånesystem der fattige mennesker kan få små lån, selv om de ikke kan stille vanlige, formelle garantier. Prinsessen treffer flere mennesker som har hatt stor nytte av denne kredittordningen.

Båttur på Titicacasjøen
Rundt denne enorme innsjøen på høysletten i Andesfjellene har rike kulturer kommet og gått i tusenvis av år. Den såkalte ”Soløya” var et sentralt sted for Inka-folket. På denne øya møter prinsessen Limachi-brødrene, som var med på byggingen av Thor Heyerdahls sivbåter Tigris og Ra II. De har også laget en tro kopi av Ra II, som står trygt på land ved Titicacas bredd.

I El Alto besøker prinsesse Märtha Louise blant annet en skole hvor 300 av skolebarna er fjernadoptert av nordmenn i Norge. Inntrykkene fra denne skolen, og det prinsessen har fått vite om fjernadopsjonsprogrammet, har ført til at hun vurderer selv å få seg et fadderbarn fra Bolivia.

Peru
Peru har gjennom de siste 20 årene vært gjennom store prøvelser, både økonomisk og sosialt. En hensynsløs geriljakrig førte også til stor tilflytting fra landsbygda og inn til de store byene. Rundt hovedstaden Lima har det derfor vokst opp mange nye, fattige bydeler som for eksempel Villa El Salvador.

I denne bydelen støtter Kirkens Nødhjelp et flersidig bistandsarbeid utført av en lokalt forankret organisasjon. Arbeidet går blant annet ut på å drive kurs og veiledning for såkalte felleskjøkken. Dette er tiltak hvor kvinner i et nabolag har gått sammen for å løse akutt matmangel. Firebarnsmoren Rosario var en av dem som var med fra starten.

Prinsessen besøker også en landsby i Andesfjellene, hvor organisasjonen Diaconia arbeider med ulike prosjekter med støtte av Kirkens Nødhjelp. På grunn av avskoging og overdreven bruk av kjemikalier er mye av matjorden til dels ødelagt i Peru. Økologisk landbruk er derfor et område som Diaconia fokuserer mye på.

Innkjøpt reportasjeprogram
Produsert av Lynor Video
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83