Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 15. desember 2001 kl 23.45 Nattkino: Nattkino: Mor og son

Det umulige valget

Helen Mirren gir et gripende bilde av den smerten og hjelpeløsheten en mor kan føle når barnet hennes blir offer for nådeløst hat i filmen
Helen Mirren gir et gripende bilde av den smerten og hjelpeløsheten en mor kan føle når barnet hennes blir offer for nådeløst hat i filmen "Mor og son".
To irske mødre blir stilt overfor det ultimate dilemma i kveldens gripende film som utspilles med den bitre konflikten i Nord-Irland som bakteppe. Sønnene som soner en livstidsdom i det beryktede Mazefengslet, har innledet en sultestreik. Skal mødrene gripe inn for å redde deres liv - og dermed forråde den saken de kjemper for?

I 1981 startet 21 IRA-fanger en sultestreik som endte med at ti døde. Det er den dramatiske historien som ligger til grunn for denne filmen. Som tittelen antyder, er "Mor og son" en sterk beretning om hvordan familiene til fangene, og da spesielt mødrene, berøres.

To mødre
Gerard Quigley (Aidan Gillen) blir sammen med IRA-lederen Frank Higgins (David O'Hara) arrestert etter en skuddveksling med den britiske hæren. Gerard og Frank dømmes til fengsel på livstid i det beryktede Mazefengslet.

Gerards mor, og filmens hovedperson, Kathleen Quigley (Helen Mirren) er en velutdannet og intelligent skolelærer som føler at den irskengelske konflikten egentlig ikke angår henne. Men når Gerard blir arrestert, kommer konflikten henne plutselig nær inn på livet. Selv om Kathleen prøver å støtte ham og arbeider for å redde livet hans, beholder hun sin pasifistiske grunninnstilling.

Annie Higgins (Fionnula Flanagan), mor til Frank, inntar det stikk motsatte standpunkt. Hun støtter IRA fullt og helt.

Selv om de to mødrene har holdninger som står i sterk kontrast til hverandre, oppstår det en fortrolighet mellom dem, og det er sønnenes skjebne som knytter dem sammen.

Et umulig valg
Kathleen oppdager at hun blir politisk engasjert i konflikten. Men når fangene innleder en sultestreik, blir hun stilt overfor et moralsk dilemma. Som Gerards nærmeste pårørende er det hun som må avgjøre om sønnen skal få tilført næring intravenøst hvis han skulle falle i koma. Men mange mennesker, deriblant Annie, vil mene at dette er det samme som å undergrave streiken. Dermed har Kathleen et umulig valg å ta stilling til: Skal hun redde sønnens liv eller å respektere den saken han er villig til å ofre livet for?

Amerikansk-britisk-irsk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Some Mother's Son
Regi: Terry George
I rollene: Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O'Hara, John Lynch
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Helen Mirren gir et gripende bilde av den smerten og hjelpeløsheten en mor kan føle når barnet hennes blir offer for nådeløst hat i filmen "Mor og son".