Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. februar 2008 kl 22.30 Bokprogrammet: En folkefiende

Varsleren – en folkefiende?

En folkefiende: Eva Joly har brukt mye av sin tid på å motarbeide korrupsjon, hun har skrevet tre bøker om temaet. (Foto: Scanpix)
En folkefiende: Eva Joly har brukt mye av sin tid på å motarbeide korrupsjon, hun har skrevet tre bøker om temaet. (Foto: Scanpix)
Bokprogrammet har bedt Eva Joly og Kari Breirem lese "En folkefiende" av Ibsen. Og tankene de gjør seg, de får du i kveldens program.

Norgeshistoriens mest kjente litterære folkefiende heter doktor Stockmann. Han ble oppfunnet av Henrik Ibsen og er hovedperson i nettopp "En folkefiende". Mer enn hundre år etter at stykket ble skrevet, har vi fått et eget ord for hva dr Stockmann er: En varsler.

En varsler er en whistleblower, et menneske som sier fra om at noe er galt. Men hva skjer om man sammenligner fantasiens Stockmann med dagens varslere? Er det den samme historien enda en gang?

Joly og Breirem
Kari Breirem har skrevet boken "På BAHR bakke" om hva som skjedde da hun varslet sine sjefer om mulige kriminelle handlinger i advokatfirmaet der hun selv var direktør.

Eva Joly har som korrupsjonsjeger i Frankrike fått føle konsekvensene på kroppen av å snakke mot pengemakten. Hennes erfaringer har blitt til tre bøker om temaet.


Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no