Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. juli 2001 kl 22.00 Schrödinger ekstra: Den kenyanske løpergåten

De suverene kenyanerne

Wilson Kipketer. (Foto: Scanpix)
Wilson Kipketer. (Foto: Scanpix)
Helt siden Kip Keino vant gull i Mexico-OL i 1968, har kenyanske løpere dominert stort på friidrettsbanen. Men hvorfor dominerer kenyanerne så suverent, hva er deres hemmelighet? I dette programmet følger vi en gruppe forskere som forsøker å finne svaret på den kenyanske løpergåten.

I internasjonal langdistanseløping har kenyanerne briljert med navn som Moses Tanui, Japhet Kosgei, Wilson Kipketer og flere. For publikum og tv-seere over hele verden har dette vært god underholdning, og for de kenyanske friidrettsutøverne har det vært en vei ut av fattigdommen. Mange idrettsutøvere har forsøkt å kopiere dem, men få har lyktes.

I kveldens program møter vi forskerne i feltarbeid, og vi møter de kenyanske eliteløperne. Den kenyanske suksessen har hittil blitt forklart med stor fysisk aktivitet i ung alder, den tynne luften de bor og trener i, sterk psyke osv. Men disse teoriene tilbakevises én for én gjennom forskernes arbeid. Gjennom en lang rekke forsøk og analyser nærer forskerne seg svaret på gåten, og resultatet er både overraskende og kanskje også kontroversielt. Dette er nemlig den første treningsstudien i verden som viser en klar forskjell på mennesker av forskjellig etnisk opprinnelse.

Fra Forskningsredaksjonen NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne
For ytterligere informasjon: schroedingers.katt@nrk.no
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 ()

Bilde
Wilson Kipketer. (Foto: Scanpix)