Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mars 2005 kl 23.15 Utsyn: På talefot med djevelen

Samarbeid CIA – PLO

George Shultz medvirker i en dokumentar om CIAs samarbeide med PLO. Schultz var utrikesminister i USA under åren 1982 - 1989. (Foto: SVT)
George Shultz medvirker i en dokumentar om CIAs samarbeide med PLO. Schultz var utrikesminister i USA under åren 1982 - 1989. (Foto: SVT)
"På talefot med djevelen" er en fersk dokumentar fra Sveriges Television som avslører det hemmelige samarbeidet mellom CIA og PLO gjennom de siste 30 årene.

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO har i tre tiår hatt direkte forbindelser med USA. Det er den svenske Midtøsten-korrespondenten Peter Löfgren som beskriver kontakten mellom CIA og PLO inngående i dokumentaren. Vi får bl.a. annet se unike opptak av palestinske sikkerhetssoldater som mottar opplæring i den amerikanske hærens treningsleire.

Rett ut av James Bond
Amerikansk lov forbyr kontakt mellom USA og "terroristorganisasjonen" PLO. Avsløringen av de hemmelige kontaktene mellom CIA og PLO er som tatt rett ut av en James Bond-film.

I kabalen inngår selveste Miss Universe og en whisky-drikkende karismatisk ung eksil-palestiner som Yassir Arafats utså som sin høyre hånd i kontakten med USA.
Arafat innså tidlig at bare USA kunne hjelpe PLO med å nå de politiske mål som frigjøringsorganisasjon hadde satt opp.

Treffpunkt Beirut
1969 var året da Arafats utvalgte møtte CIAs toppspion i Beirut. Gjennom hemmelige avtaler ble USA beskyttet mot terrorangrep og PLO vant etter hvert politisk anerkjennelse.

Forbindelsen CIA – PLO ble oppgradert under marsjen, og fra 1994 mottok den palestinske sikkerhetssjef i all hemmelighet millioner av dollar fra USA samt praktisk hjelp med militær opplæring.

USA-vennlig Palestina
Under president George W. Bush er store dollarbeløp gått til den palestinske sikkerhetstjenesten.

En sikkerhetsansvarlig i Bush-administrasjonen som uttaler seg i dokumentaren, sier at Washington har ett overordnet mål i Midtøsten. Nemlig en USA-vennlig palestinsk stat, midt i et osean av muslimsk fundamentalisme.

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: Att tala med Djävulen
Produsert av: SVT Drama/Fiktion
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57