Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 8. februar 2009 kl 20.25 Nytt liv i skuddlinjen

Jordmorprosjekt på Vestbredden

Jordmor Berit Mortensen.(Foto: Gerd Inger Polden, NRK)
Jordmor Berit Mortensen.(Foto: Gerd Inger Polden, NRK)
Altfor mange fødsler i Palestina går galt fordi de fødende kvinnene hindres av kontrollposter og sperringer på vei til sykehuset. Derfor har Jordmor Berit Mortensen satt i gang et prosjekt for fødselsomsorg på Vestbredden.

- På Helgelandskysten er det været som hindrer de fødende kvinnene i å nå sykehuset i tide, i Palestina er det okkupasjonssoldatene, sier jordmor Berit Mortensen.

Hun har tatt med seg erfaringene fra Helgelandssykehuset i Sandnessjøen og startet et jordmorprosjekt i Ramallah på Vestbredden.

Skape trygghet
Det er utfordrende å være jordmor på en værhard del av norskekysten, der mange av de fødende må krysse åpne havstrekninger for å nå sykehuset.

Sammenhengende omsorg fra jordmor både i svangerskapet og under og etter fødsel er viktig for å gi de fødende trygghet under vanskelige forhold. Denne erfaringen er det Berit Mortensen nå forsøker å overføre til Palestina.

Føder i veikanten
Fra september 2000 til juli 2006 fødte 68 kvinner på sjekkpunkter i Palestina. 34 nyfødte og 4 kvinner døde på sjekkpunktene.

Nyheten rystet Berit, og hun tok kontakt med Palestinakomiteen. Med støtte fra Utenriksdepartementet ble jordmorprosjektet på Vestbredden satt i gang.

Prosjektets formål er å bedre svangerskapsomsorgen og kontinuiteten i omsorgen for gravide og fødende. Forarbeidet med prosjektet startet i 2006, og allerede i 2007 startet samarbeidet med de palestinske helsemyndighetene og Røde halvmåne sykehuset i Ramallah.

Fra én til ti jordmødre
Amal og Rami med sin nyfødte sønn. (Foto: Berit Mortensen)
Amal og Rami med sin nyfødte sønn. (Foto: Berit Mortensen)
Sykehuset hadde da bare én utdannet jordmor. Nå betaler prosjektet for ti utdannete jordmødre. Ved siden av arbeidet på fødeavdelingen på sykehuset, blir jordmødrene opplært til å dra ut til landsbyene rundt Ramallah for å drive svangerskapskontroll.

Det er sterke historier og skjebner Berit og de palestinske jordmødrene møter ute i landsbyene. Og på turene ut til klinikkene opplever de selv på kroppen hvor vanskelig veien mellom landsbyene og sykehuset i Ramallah er.

Soldater ved faste og midlertidige sjekkpunkt, stengte veier og motorvei der bare israelere har lov å kjøre, gjør veien til sykehuset unødig lang og risikofylt for de fødende fra landsbyene.

Vi følger Berit og de palestinske jordmødrene i deres forsøk på å gi fødende mer trygghet i et okkupert land, og i de magiske øyeblikkene under trygge fødsler på sykehuset.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Historier (2008)
Programansvarlig: Gerd Inger Polden
Prosjektleder: Chris Foss
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 0 0 299
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no