Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. november 2003 kl 18.00 Gnottene

Farlige fendelusker

Tander blir kalt
Tander blir kalt "den lille lyseblå", og i dag blir han beskylt for å rote i andres ting (Foto: Espen Røst)
Sampler, Stella og Tander gnottegår før leggetid, men Kaisa har ikke stått opp i det hele tatt. Tander går for å vekke henne. Samtidig oppdager Sampler at noen har rotet i tingene hans, og han legger raskt skylden på "den lille lyseblå".

Stella skjønner ikke helt hvem Sampler mener med " den lille lyseblå", men det er Tander som er lyseblå i pelsen. En søvnig Kaisa forklarer at hun har fått fendelusker, og må hvile for å bli kvitt dem. Så sovner hun igjen.

Rot igjen
Når kvelden kommer, går gnottene og legger seg. I nattens mulm og mørke roter en skikkelse i Samplers saker. Dagen etter er han er rask til å legge skylden på Tander, men Stella mener det må være en tunnelgreim som har rotet. Alle blir til slutt overbevist om at det ikke kan være Tander som er synderen.

Avslørt
Sampler bestemmer seg for å finne opp en tegnemaskin som tegner den som roter om natten. Maskinen viser at det er Kaisa som går i søvne og roter!

Så får Stella også fendelusker, og nå er det hennes tur til å gå i søvne.

Om serien
Gnottebarna heter Stella, Tander, Sampler og Kaisa. De bor i en hule, og her må de være helt til de blir voksne. De er veldig redde for mennesker og sollys, for sola gjør slik at pelsen deres visner. I hulen har gnottene det fint. Her holder de kontakten med resten av gnotteverdenen, blant annet gjennom gnotteposten. Gnottebarna sender også et brev hver måned, gnulebrevet, der de forteller hvordan de har det i grotten sin.

Hver av gnottene har sin særegne personlighet. Én er sjenert, én samler på lyder og masse annet rart, én er en drømmer og minstemann er familiens sjarmtroll. Stemmene til gnottene tilhører noen av Norges mest kjente skuespillere, blant andre Grethe Kausland, Brit Elisabeth Haagensli, Dennis Storhøi, Jannike Kruse og Lars Mjøen. Figurene er over to meter høye, og inni draktene er det akrobater fra Kenneth Deans tropp. Gnottene hopper, spretter, synger og danser. Hver dag har de "gnottastikk" til heftig popmusikk som sikkert får fart på ungene foran tv’n!

Draktene er designet av Johnny Carlsen, en Hamar-kunstner, og produsert av EFFECTSTUDIO i Stockholm. De har også hentet inn eksperthjelp fra Jim Henson Productions.

Serien er rettet mot barn i alderen 4-8 år.

Barne-TV-serie
Produsent: Nordmagi a/s, nordmagi@nordmagi.com
Produksjon: Fabelaktiv as, Executive Producer Bjarte Ytre-Arne, bjarte.ytre-arne@fabelaktiv.no, 62 53 58 19
Instruktør/kunstnerisk leder: Kenneth Dean
Medvirkende (stemmer): Brit Elisabeth Haagensli, Grethe Kausland, Jannicke Kruse, Aksel Hennie, Lars Mjøen, Dennis Storhøi.
Kontakt Nordmagi: Karoline Høver Lunde, tlf. 23 04 27 48
Pressekontakt: Elisabeth Burø, 23 04 98 32/93 04 66 97