Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. november 2003 kl 22.30 Safari

Kunst i bilder

Marte Spurkland tar seerne med til København og den tyske kunstneren Thomas Demand. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Marte Spurkland tar seerne med til København og den tyske kunstneren Thomas Demand. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Marte Spurkland tar oss med til Lousiana Museum for Moderne kunst utenfor København hvor den tyske fotografen Thomas Demand har utstilling. Vi skal også møte en annen tysk fotograf, Candida Höfer, se hvordan fyrverkeri kan bli kunst og erfare Lars von Triers nye dogmeregler for dokumentarfilm.

Kunstneren Thomas Demand bygger opp store landskap og installasjoner i papp, og fotograferer dem som om de skulle være virkelige scenarier. Ofte henter han inspirasjon fra folks kollektive bevissthet, og presenterer historier og situasjoner de aller fleste kjenner fra media de siste årene. Men i Demands form er alle scenarioene uten mennesker, noe som kan gi en ubehagelig følelse samtidig som scenene oppleves som rolige og vakre.

Med blikk for rom
I år ble den tyske fotografen Candida Höfer plukket ut som en av kunstnerne som fikk representere Tyskland på Veneziabiennalen med sine fotografier av rom. Safaris reporter Ninja Benneche forsøker å finne ut hva som ligger bak bildene, mens reporter Tina Waldø-Jensen har reist til byen Seattle i USA for å møte en kunstner som setter fyrverkeri på kunstkartet.

Nye dogmeregler for dokumentar
Reporter Charlotte Thiis-Evensen har vært i filmbyen København og intervjuet Carsten Holst, som er prosjektleder for Lars von Triers nye dogmedokumentarprosjekt. Etter suksessen med dogmereglene for fiksjonsfilm har von Trier laget regler også for dokumentarsjangeren, og nå har ni regissører fra Norden og England fått i oppgave å lage hver sin dokumentar med utgangspunkt i reglene. Flere av filmene er allerede ferdige, og kommer på kino etter jul. Safaris reporter fikk ikke lov til å bruke klipp fra dokumentarfilmene, og har laget innslaget med utgangspunkt i reglene – noe som viste seg å ikke være problemfritt…

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252