Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. april 2000 kl 17.30 Fiendtlige fly over Oslo

Fiendtlige fly over Oslo (ttv)


NRK1 Søndag 9. april kl 17.30
Fiendtlige fly over Oslo

Davids kamp mot Goliat

9. april 1940: Det tyske Luftwaffe er på vei for å besette Oslo. 80 jagerfly, bombefly og transportfly har kurs for Fornebu. Sju norske Gloster Gladiator jagerfly fra Jagevingen på Fornebu blir sendt opp for å forsvare hovedstaden i den første luftkampen over norsk jord. I kveldens dokumentar forteller de tre gjenlevende Gladiator-flygerne Finn Thorsager, Kristian Fredrik Schye og Per Waaler sin historie fra den dramatiske dagen.

Vi får blant annet se en unik 8 mm arkivfilm tatt på Fornebu under angrepet 9. april. Mannen bak filmen, Armin Skotved, var sjef for Lyskasteravdelingen ved Fornebu. En flygedyktig Gloster Gladiator er restaurert i England og malt i norske farger, slik den var 9. april 1940. Den gir et levende inntrykk av hva de norske flyverne hadde å forsvare seg med.

En av angriperne, tyskeren Hans Ulrich Kettling, forteller i programmet om hvordan han opplevde kampen mot de norske flyene. De tyske flygerne ble før angrepet fortalt at de ikke ville møte motstand i Norge.

Dette var Davids kamp mot Goliat, men utrolig nok ble ingen av de norske flygerne drept under kampene. Fire tyske fly ble skutt ned, mens ett norsk fly måtte nødlande.

Som første hovedstad i verden ble Oslo erobret fra luften, men Jagevingen på Fornebu bidro med å forsinke invasjonen nok til at Konge og regjering kunne komme seg i sikkerhet nordover.

NRK1 søndag kl 17.30


Billedtekster:
1. Syv Gloster Gladiatorer skulle forsvare Oslo mot 80 tyske fly 9. april 1940.

2. Flyet til sersjant Oscar Lütken ble skutt i brann etter at han landet på Fornebu for å fylle drivstoff.

3. Sersjant Kristian Fredrik Schye måtte nødlande med sitt fly nær Topaas gård etter å ha blitt truffet av en Messerschmidt 110. Før han ble skutt ned, greide han selv å skyte ned en tysk Messerschmidt 110 ved Kolsås.

Norsk dokumentar
Manus og regi: Svein Rune Nyland
Produsent: Ny Film AS for Warbirds of Norway v/Øyvind Ellingsen
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123