Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. juli 2003 kl 22.10 Fakta på lørdag: Pyramiden

Pyramiden, et verdens underverk

Modell av pyramidene i Giza (Egypt) slik de sto i sin fullførte form. I den dramatiserte BBC-dokumentaren
Modell av pyramidene i Giza (Egypt) slik de sto i sin fullførte form. I den dramatiserte BBC-dokumentaren "Pyramiden" kan vi oppleve hvordan verdens mest storslåtte menneskeskapte byggverk ble til. (Foto: CG Image/The MILL/BBC)
Begrepet "verdens syv underverker" oppsto i oldtiden, og blant underverkene var pyramidene i Giza (Egypt) rangert først. Pyramidene er også de eneste blant oldtidens underverker som fortsatt eksisterer i sin (tilnærmet) opprinnelige form. I denne dramatiserte BBC-dokumentaren blir vi med til Giza-feltet og byggingen av pyramidene.

Alexandrias formidable bronse-fyrtårn er en saga blott. Babylons hengende hager likeså. Av verdens syv underverker er det bare pyramidene som består. I BBC-dokumentaren får vi del i de siste forskningsresultatene og de nyeste arkeologiske oppdagelsene gjort på Giza-feltet. Opptak på stedet er kombinert med det aller siste innen datagrafikk. Slik løftes opplevelsen av den fjerne historie opp på et nytt plan.

Vi får innsikt i hvordan og hvorfor dette mest storslåtte av alle menneskeskapte byggverk kom til, og framfor alt – vi får se det.

Pyramide-byggeren Nakht
I de dramatiserte delene av "Pyramiden" møter vi bl.a. den unge egypteren Nakht som levde for 4500 år siden. Vi følger ham fra landsbyen på Nilen og til ørkenplatået ved Giza. Sammen med Nakht blir vi med på byggingen av pyramidene.

Oppdraget er å reise et begravelsesmonument for kong Kufu, det største verden kjenner.

Nakht er bare én blant 25 000 andre pyramide-byggere. Vi følger ham på karrière-veien, fra vannbærer i steinbruddene og videre oppover helt til øverste formann.

Innkjøpt britisk program (2002)
Originaltittel: Pyramide
Produsent: Jonathan Stamp
Samproduksjon: BBC/Discovery Channel/NDR Deutschland/TBS Japan
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57