Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. juli 2003 kl 20.25 Faktor: Faktor: Absolutt Tone Maria

Født i feil kropp

Tone Maria Hansen er leder for Landsforeningen for transseksuelle. Hun har som hovedmål å nå ut i samfunnet med informasjon. (Foto: Kjetil Saugestad)
Tone Maria Hansen er leder for Landsforeningen for transseksuelle. Hun har som hovedmål å nå ut i samfunnet med informasjon. (Foto: Kjetil Saugestad)
Tone Maria Hansen skjønte tidlig at hun var jente, men hun ble likevel over 30 år før hun fortalte andre om at hun oppfattet seg selv som en kvinne fanget i en mannskropp. I dag er rundt 800 transseksuelle personer registrert i Norge.

Allerede da hun var syv år gammel ble Tone Maria tatt på fersken i søsterens kjole. Hun fikk kjeft av faren sin, og skammet seg over følelsene sine. Da hun kom i puberteten kollapset tilværelsen hennes fullstendig. Ingen hadde fortalt henne at det fantes noe som het transseksuell, eller at det var hjelp å få. Tone Maria kjemper nå for at andre i samme situasjon skal få et enklere liv.

400 operasjoner
Siden 1962 har bare drøyt 400 nordmenn fått utført kjønnsbekreftende operasjon, til tross for at vi har 800 registrerte transseksuelle i landet. Det er utført like mange operasjoner der personer går fra kvinne til mann, som fra mann til kvinne. En del av de som har valgt å la seg operere har dratt til utlandet, mens andre har fått hjelp ved private klinikker. – Selve operasjonen løser ikke mye i seg selv, sier Tone Maria. – Først må man akseptere seg selv og fungere bra som det kjønnet man opplever seg som. Men mens noen transseksuelle velger å la være å ta selve kjønnsoperasjonen, følte Tone Maria at det var svært viktig for henne å få bekreftet sitt kjønn. Først etter en slik operasjon får man lov til å skifte navn og personnummer, og offisielt bli anerkjent som det kjønnet man opplever seg selv som.

Fra mann til kvinne
I dag er kirurgien ved en operasjon fra mann til kvinne så bra at personen vil fungere helt som en biologisk født kvinne – også seksuelt. Hos noen kan stemme og ansiktstrekk fortsatt oppleves som maskulint, mens andre blir forbløffende feminine etter operasjonen. Tone Maria vet om flere tilfeller der kvinner skjuler for sin nye partner at de tidligere har hatt en mannskropp.

Fra kvinne til mann
Operasjonen fra kvinne til mann er langt mer komplisert. Foreløpig har man ikke klart å lage en funksjonell penis. Derimot får mennene oftere en stemme og et utseende som gjør at de oppfattes som menn av folk flest.

Årsaken er genetisk
- De fleste ledende leger mener at årsaken til transseksualisme ligger i hjernen, forklarer Tone Maria. – På fosterstadiet utviklet hjernen seg i en retning, og kroppen i en annen. Ettersom vi ikke kan forandre på det genetiske i hjernen er det kroppen vi må gjøre noe med.

Skam, angst og depresjoner
Som så mange andre transseksuelle har Tone Maria slitt med skam, angst og depresjoner. Hennes drøm er å spre informasjon, slik at veien ikke blir like tung for andre som den var for henne. Da Tone Maria var tenåring, var det fortsatt forbudt med homofili i Norge. – Det er viktig å skille tingene, forklarer hun. – Transseksuelle har et identitetsproblem. Kroppen og identiteten stemmer ikke overens. Men det har ikke noe med seksuell legning å gjøre.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar
Programskaper: Kjetil Saugestad
Prosjektleder: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96