Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. januar 2009 kl 23.05 Ansikt til ansikt: Gunnar Sønsteby

Levende legende

Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Gunnar Sønsteby. (Foto: Morten Krogvold)
Ansikt til ansikt: Morten Krogvold har møtt Gunnar Sønsteby. (Foto: Morten Krogvold)
I denne episoden av Ansikt til ansikt møter Morten Krogvold Norges høyest dekorerte borger, Gunnar Sønsteby. Selv liker han ikke titler, og vil helst kalles veteran. Møtet blir et sterkt dokument over vår nære historie.

Gunnar "Kjakan" Sønsteby er en bemerkelsesverdig mann. I sitt nittiende år er han full av vitalitet og humor, har en krystallklar stemme og et blikk som forteller en sterk historie.

En reise tilbake i tid
I møtet mellom de to er 2. verdenskrig naturlig nok i fokus. En krig Gunnar Sønsteby selv ikke trodde han ville overleve.

Det blir en reise tilbake til Rjukan og Vemork kraftstasjon, og magiske øyeblikk når Gunnar møter "seg selv" under innspillingen av filmen "Max Manus".

Forstod at han var spesiell
Gunnar Sønsteby forteller at han selv forstod han var spesiell. Han var kaldere enn andre, og følte ved krigens begynnelse at hans tid var kommet. "Så lenge det finnes tyskere som slåss, så må vi fortsette", tenkte han.

Sønsteby forteller også om forholdet til Max Manus, om de siste møtene med Quisling, og en utrolig historie om sine samtaler med Gestapos øverstkommanderende Sigfried Wolfgang Fehmer, mannen som jaktet på ham i to og et halvt år.

Grunnleggende positiv
Gunnar Sønsteby er en grunnleggende positiv mann, og har ingenting vondt å si om noen. Han har opplevd ting som er vanskelig å forstå for oss andre, men som vi kan lære uendelig mye av.

Om serien
Serien Ansikt til ansikt er personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter.

De første åtte programmene i serien ble sendt vinteren 2004, og fulgt opp med åtte nye portretter vinteren 2006.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en unik måte.

Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

I denne runden har vi møtt Arthur Arntzen, Shabana Rehman, Arne Nordheim, Lise Fjelstad, Ole Paus, Nina Witoszek, Henning Mankell, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby.

Innkjøpt portrettserie i ni deler (2008)
Produsert av Fabelaktiv AS
Regi: Arne B. Rosted og Terje Nilsen
Produsenter: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Pressekontakt: Katrine Andresen, 23 04 99 18 – 91 84 42 39
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no