Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. februar 2003 kl 22.30 Migrapolis

På bortebane

Csaba Antal fra Ungarn er skilærer i Tryvannskleiva. (NRK-foto)
Csaba Antal fra Ungarn er skilærer i Tryvannskleiva. (NRK-foto)
Reporter Mai Ba Hung besøker Tryvann skiskole i Oslo der skilærer Csaba Antal jobber. Ungareren føler seg hjemme i Tryvannskleiva nå, men det tok noen år å komme dit. Ukens Migrapolis handler om å bli proff på bortebane.

- Kameratene mine i Ungarn fikk hakeslipp da jeg fortalte dem at jobben min i Norge gikk ut på å lære norske barn å stå på ski, sier Csaba Antal.

Det var ikke bare kameratene fra Ungarn som var sjokkert. De norske elevene og kollegene av Csaba var også skeptiske da de fikk vite at han kom fra lavlandet Ungarn, et land uten skitradisjon.

- De ser litt rart på ham i begynnelsen, men etter å ha sett hvor dyktig han er på ski, har de full respekt for ham, forteller daglig leder ved Tryvann skiskole, Tore Enderud.

Csaba Antal er egentlig musiker. Han har reist mye rundt i Europa sammen med et ungarsk danseband. Da de spilte i Norge i 1986, slo han lag med et norsk band og bosatte seg her. Etter mange år med røykfylte lokaler som arbeidsplass ønsket Csaba Antal å gjøre noe sunt. - Jeg bestemte meg å lære å stå på ski fordi det var det sunneste som fins i Norge, sier Csaba Antal.

Norsk blant italienere
Henriette Giachino er norsk, men er blitt mer ”italiensk” av å omgås italienere. Hun er gift med en italiener. Venner og bekjente bemerker at hun gestikulerer mer, forteller hun. I tillegg føler hun selv at hun er blitt mer utadvendt. Hun driver hun to italienske kafeer i Oslo, og alle de ansatte er italienere.

- Italienere flørter mer enn nordmenn, liker ikke regler, men er ikke redde for å ta i et tak når det virkelig trengs. Da står de på uten å klage!

Reporter Noman Mubashir blir med på kafe.

Indisk afro-frisør
Han kalles ”Bobby”, men heter egentlig Ram Sharma og er fra India. Det var på grunn av cricket han ble afro-frisør i Oslo – i alle fall indirekte. Gjennom denne idretten kom han blant annet i kontakt med folk fra afrikanske land, og oppdaget at de hadde et udekket behov når det gjaldt hårpleie. Nå har han drevet i bransjen i 20 år og har opparbeidet seg solid kompetanse på afrohår. Han holder blant annet kurs for adoptivforeldre som vet lite om hvordan denne typen hår kan og bør friseres.

Reporter Karyn Bennett-Lund har med seg en ung kunde og hennes mor til salongen hans. Der treffer de også en av Bobbys stamkunder som, selv om hun har vent seg til sin indiske afro-frisør, innrømmer at hun ble litt overrasket første gang hun møtte Bobby.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83