Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 5. oktober 2005 kl 19.55 Orkesterliv: Men er han den rette

Hva er stillingen?

Fiolinisten Silje Haugan øver foran Kina-turneen. (Foto: Trond Isaksen)
Fiolinisten Silje Haugan øver foran Kina-turneen. (Foto: Trond Isaksen)
Er Rolf Gupta sjefdirigent og kunstnerisk leder, eller bare sjefdirigent? Uenigheten og usikkerheten preger ensemble, som ellers har mer enn nok å tenke på forut for den store Kina-turneen.

Når KORK ansetter Rolf Gupta som ny sjefdirigent, oppstår det straks en del problemer knyttet til hans stillingsbeskrivelse. Skal han både lede hva orkestret spiller og hvordan de spiller, eller er han bare ansvarlig for sistnevnte? Gupta mener han er engasjert som begge deler, musikerne hevder de kun ønsket en dirigent, mens orkestrets administrasjon forsøker å finne en vei ut av floken.

Kina
KORK gjennomgår en moderniseringsprosess, noe de får ekstern bistand til. Orkestersjef Holger Gulbrandsen mener at Kina-turen vil gi dem nyttig erfaring og muligens åpne nye markeder, men langt de fleste er enige i hans vurderinger.

Nå er det snart avreise, og det er masse praktiske oppgaver. Musikere skal vaksineres, instrumenter for millioner av kroner må pakkes og sendes på forsvarlig vis, og ikke minst; repertoaret må øves inn. Den unge fiolinisten Henning Kraggerud skal være med på Kina-turen. Rekker de å bli samspilte før avreisen?

Om serien
Kringkastingsorkestret (KORK) er et av landets mest anerkjente orkestre. Tre ganger er det blitt foreslått nedlagt, hver gang har det overlevd. Men kampen om oppmerksomhet og midler blir stadig hardere, og de vel 50 musikerne lever under sterkt press.

Et dokumentarteam fulgte orkestret i et av dets mest turbulente år. Resultatet er et nærgående og ærlig portrett.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Kultur (2005)
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg , 23 04 82 07 (90 56 53 48),
Regi: Jan Palmers , 23 04 28 08 (95 79 26 45),
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 77 51 (92 01 55 79)