Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. juni 2003 kl 00.05 Bruce Springsteen - sjefen over alle sjefer

En rockelegendes liv

Bruce Springsteen forteller selv om sin karriere (Foto: Sony Music)
Bruce Springsteen forteller selv om sin karriere (Foto: Sony Music)
Torsdag 19. juni skal Bruce Springsteen igjen vise Norge hvem som er sjefen fra scenen på Valle Hovin. I kveld kan du varme opp med denne 90 minutter lange spesialen, der verdensstjernen selv forteller om sin utrolige karriere. Masse musikk og mange anekdoter om hvordan de ulike låtene ble til, står også på menyen.

Fra oppveksten i en middelklassefamilie i Freehold i New Jersey har Bruce Springsteen nå posisjonert seg om en verdens mest populære rockeartister. 30 år etter debuten med "Greetings from Asbury Park, NJ" har Springsteen en eventyrlig karriere å se tilbake på.

En ny Bob Dylan
Rocke-eventyret Springsteen spilte i flere ulike band i løpet av tenårene, men etter hvert fant han sitt eget E-Street Band. Til tross for at de har hatt en del pauser fra hverandre, har bandet fulgt ham gjennom karrieren. Da han debuterte, mente mange kritikere at verden hadde fått en ny Bob Dylan. Det store gjennombruddet kom med albumet "Born to Run" i 1974, og hyppig radiospilling av låten "Thunder Road" sørget for at albumet kunne smykke seg med en topp fem-plassering i hjemlandet. Bransjebladet "Rolling Stone" var snare til å utnevne Springsteen til frelseren av rock’n’roll, og i 1980 la han resten av verden for sine føtter med albumet "River".

The Boss
Til tross for all denne suksessen skulle det enda et album til for å udødeliggjøre Springsteen som en av rockens virkelige superstjerner. Legendariske "Born in the USA", som kom i 1984, er ikke bare et album, men også et arbeiderklassemanifest som kommenterer datidens politiske stemning i USA. Springsteen kunne med rette ta tilnavnet "The Boss".

Arbeiderklassehelt
Siden har han holdt på verdensdominansen med stadige utgivelser og turneer. På veien har han vunnet det meste som kan vinnes av priser – til og med en Oscar-statuett for tittellåten til filmen "Philadelphia". Han har tjent seg styrtrik på musikken, men har likevel beholdt posisjonen som arbeiderklassehelt. Musikken hans tar "mannen i gata"på alvor, og har ofte et samfunnskritisk tilsnitt. Fortsatt er han sterkt engasjert i verden utenfor stadionkonserter, noe som har bidratt til at han er en av våre mest respekterte artister.

Egenproduksjon fra underholdningsavdelingen
Prosjektleder: Niels Bierge
Programskaper: Per Sundnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96