Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. juni 2004 kl 22.10 Hornblowers eventyr

Sannhetens time

Rettssaken mot den mytteritiltalte Horatio Hornblower nærmer seg slutten. Den feige kaptein Buckland legger all skyld på Hornblower, og juryen er åpenbart på jakt etter en syndebukk. Men retten får også høre vitnemål som setter saken i et annet lys.

Mens Buckland tok æren hver gang Hornblower reddet situasjonen på fregatten "Renown", beskylder han nå løytnanten for å stå bak hendelsene som førte til at kaptein Sawyer ble fratatt kommandoen på skipet. Han går så langt som å påstå at det var Hornblower som satte kapteinen ut av spill ved å dytte ham ned i et lasterom.

Samtidig får vi i tilbakeblikk se hvordan Hornblower med list og mot leder angrepet på den spanskkontrollerte øya Samana. Spanjolene går med på å overgi seg mot å få fritt leide, noe Buckland aksepterer med stor lettelse. Han er ikke det minste lysten på mer kamp.

Men Hornblower har andre planer. Han vil ha full kapitulasjon og sikre hele krigsbyttet for England. Det krever nye, dristige framstøt. Og mens mannskapets beundring for den modige sjøoffiseren stiger, blir Bucklands misunnelse og hat bare sterkere…

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serien 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Vi befinner oss nå i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Nå har han steget i gradene til løytnant, men idet serien starter, befinner han seg bak lås og slå i Jamaica. I fengselet gjenopplever han de dramatiske hendelsene som førte til at han ble fengslet for mytteri og nå har en dødsdom hengende over seg.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (30) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange norske tv-seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere".

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower
Serie 2 og 3 (Mutiny/Retribution, Loyalty/Duty)
Produksjon: Granada (2001)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, David Warner, Paul McGann og Philip Glenister
Pressekontakt:Helene Amlie , 23 04 77 51 / 95 10 02 99