Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 15. september 1999 kl 23.30 Dokumentar: Udødelige Mir?

Dokumentar: Udødelige Mir? (t)


NRK2 onsdag 15. september kl 23.30
Dokumentar: Udødelige Mir?

Dramatikk fra russisk romstasjon

Det blir dramatikk fra virkeligheten mer utrolig enn en katastrofefilm fra Hollywood når NRK2 i kveld viser BBC-dokumentaren om \"Udødelige Mir?\" På nært hold opplever vi livet ombord i den bemannede, russiske romstasjonen som er blitt rammet av en rekke uhell, men lappet sammen igjen med plaster, hyssing og lim!
Mir ble skutt opp under den kalde krigen i 1986. Planen var at romstasjonen bare skulle være ute i rommet i fem år. Stasjonen har imidlertid utrettet mer enn de fleste hadde forventet da sovjetiske myndigheter slapp ut de første kryptiske melding om den nye prosjektet. Mot alle odds har den klart seg i rommet i snart 14 år, og er nå på vei tilbake til jorda.
Gjennom personlige beretninger fra russiske kosmonauter, amerikanske astronauter og bakkemannskap får vi høre hvordan man har klart å forhindre den ene katastrofen etter den andre.Det var de 20. februar 1986 at en bærerakett med den første mondulen til det som skulle bli Mir ble skutt opp fra Bajkonur-basen i det tidligere Sovjetunionen.Da ville ikke myndighetene opplyse annet enn at den nye stasjonen hadde åtte porter for tilkopling av andre romfartøyer eller laboratoriemonduler.
Mir har vært et praktstykke i verdensrommet og midtpunktet i et romprogram som har lidd under mangelen på penger. Russerne har hatt store problemer med å finansiere prosjektet. Ettersom det ikke finnes noe motstykke til Mir, har vestlige land betalt flere hundre millioner dollar for å sende sine egne astronauter til stasjonen. Den amerikanske romfartsadministrasjonen har bidratt med betydelige midler. NASA trenger russisk hjelp og velvilje til prosjektet med å bygge en internasjonal romstasjon, som blant annet skal kunne brukes som utgangspunkt for eventuelle bemannede romferder til planeten Mars.

Hjemsøkt av uhell
Den russiske romstasjonen er blitt hjemsøkt av en rekke alderdomssvakheter og tekniske problemer, fra utallige datasammenbrudd og oksygenlekkasjer til kollisjon med et annet romfartøy og brann. Strømforsyningen har brutt sammen gjentatte ganger, og kosmonautene brukte mer og mer tid på teknisk vedlikehold, noe som gikk ut over det vitenskapelige arbeidet ombord. Det ble også gjort flere mislykkede forsøk på å koble stasjonen sammen med forskningsskipet.
27. mars 1996 fullførte to amerikanske astronauter et seks timer langt opphold i rommet utenfor Mir. For første gang på 22 år har amerikanere arbeidet i rommet utenfor en romstasjon. Stasjonen var koblet sammen med en amerikanske romferja \"Atlantis\". Astronautene festet et eksperimentpanel på romstasjonen som inneholdt 1.000 prøver av maling, fibre, metalliske og andre stoffer som skulle testes i rommet. De ble også montert utstyr som skulle registrere treff av asteroidebiter og andre partikler på romstasjonen.
Mir skal tas ut av tjeneste i desember i år og styrtes et sted i Stillehavet. I juni i fjor startet hjemreisen. Da ble stasjonen bragt seks kilometer nærmere jorden fra sin bane 370 kilometer fra jordskorpen. Det vil ta 18 måneder å fullføre nedstigningen.

NRK2 onsdag kl 23.30
Tidligere sendt i NRK1 17.6.99

Bilde (via Scanpix/Internett)
I kveldens dokumentar får oppleve på nært hold livet ombord i den bemannede, russiske romstasjonen \"Mir\". Til tross for mange dramatiske uhell, har stasjonen klart seg i rommet i snart 14 år.

Britisk dokumentar fra BBC
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364