Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. november 2000 kl 20.00 Sofies verden: Den tredje tanken

Sofies verden: Den tredje tanken (ttv)


NRK1 torsdag 16. november kl 20.00
Sofies verden (7:8)

Figurer i en roman

I forrige episode av \"Sofies verden\" gikk det opp for Sofie at hun ikke finnes i virkeligheten. Hun og Alberto er bare figurer i en bok som major Albert Knag skriver til datteren Hilde. - Vi lever bare så lenge han skriver om oss, sier Alberto.

Nå tyder alt på at boken nærmer seg slutten, og dermed er det snart ute med Sofie og Alberto også. Men det vil Sofie slett ikke avfinne seg med uten kamp. De må finne en måte å avlede majoren på slik at historien fortsetter. Men hvordan?

I kveldens episode får også Sofie møte den tyske filosofen Nietzsche, som mente at det ikke finnes noen styrende, guddommelig makt. Mennesket må selv stå på egne ben og skape seg sine egne mål for hva som er rett og galt. Hun treffer også den danske filosofen Søren Kierkegaard, som mente at det å være menneske først og fremst dreier seg om våre handlinger og mest av alt om de valgene vi gjør.

Sofie får også høre om romantikken og den tyske filosofen Hegel, og hun får være med på den russiske revolusjonen i 1917.

Om serien
Spillefilmen og tv-serien etter Jostein Gaarders internasjonale bestselger er tidenes hittil største løft i norsk film. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK Drama og Filmkameratene med regi av Erik Gustavson. Filmen er solgt til 219 land, og tv-serien er allerede solgt til selskaper i 50 land.

Her følger vi Sofie (Silje Storstein) på hennes eventyrlige reise i tid og rom for å finne svar på livets gåtefulle spørsmål. Hennes læremester på ferden er den mystiske Alberto Knox (Tomas von Brömssen). Hun får være med på de store historiske begivenhetene gjennom 2400 år og møter de store filosofiske tenkerne, fra antikkens Hellas, middelalderen, renessansen, den russiske revolusjon og fram til moderne tid.

Tv-serien ble innspilt parallelt med spillefilmversjonen og er med sine åtte halvtimelange episoder en mer omfattende versjon av Jostein Gaarders roman. Her blir vi bedre kjent med 14-åringen Sofie og hennes daglige tilværelse med skole og kamerater, samtidig som hennes reise gjennom filosofiens historie går mer i dybden.

Novellekonkurranse
I forbindelse med tv-premieren inviterer NRK Drama i samarbeid med Verdikommisjonen og Aschehoug forlag alle landets tiendeklassinger til å delta i en novellekonkurranse der de skal skrive en fortsettelse på \"Sofies verden\". Innleveringsfristen er 20. desember 2000, og det blir delt ut tre priser på henholdsvis 5000, 3000 og 2000 kroner.

NRK1 torsdag kl 20.00

Dramaserie fritt basert på Jostein Gaarders bok
Produsert av NRK Drama i samarbeid med Filmkameratene AS
Regi: Erik Gustavson
Manus: Petter Skavlan
Produsent: Oddvar Bull Tuhus
Utøvende produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
Foto: Kjell Vasdal
Klipp: Anne Andressen
Musikk: Randall Meyers
I rollene bl.a. Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Edda Trandum Grjotheim, Nils Vogt, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen og Minken Fosheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

\"Sofies verden\" på internett:
http://www.nrk.no/drama/sofie/
http://www.sol.no/sofiesverden/< BR>
Bilder
1. - Du må velge! sier Søren Kierkegaard (Jesper Christensen) til Sofie (Silje Storstein) og Alberto Knox (Tomas von Brömssen). (NRK-foto: Olav Dahl)

2. Sofie (Silje Storstein) møter en offiser (Pjotr Sapegin) under den russiske revolusjon. (NRK-foto: Olav Dahl)