Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 29. august 2002 kl 23.30 Kvinnen med fødselsmerket

Mot slutten

Van Veeteren (Sven Wollter) nærmer seg løsningen på gåten Henni (Elisabet Carlsson) og
Van Veeteren (Sven Wollter) nærmer seg løsningen på gåten Henni (Elisabet Carlsson) og "Kvinnen med fødselsmerket" (Foto: Joakim Strömholm/SVT)
Inspektør Van Veeteren er nervøs for alvor. Kvinnen med fødselsmerket har klart å drepe tre menn, som alle sto på hennes hevnliste. Vi er kommet til veis ende i siste serie om den biske, men godhjertede politiinspektøren som kjemper mot det onde.

Henni fortsetter å plage kriminalpolitiet i Maardam, med Van Veeteren i spissen. Men nå begynner de å få flere spor å gå etter, og nettet snører seg rundt den mystiske kvinnen.

Ytterligere en mann er blitt drept, og nå gjenstår det bare ett navn på Hennis liste. Skal hun gjennomføre planen om hevn, eller vil politiet – eller offeret selv - klare å stoppe henne?

Om forfatteren
Den svenske forfatteren Håkan Nesser har skrevet flere krimromaner om inspektør Van Veeteren, og tre av disse er filmatisert for tv. Nesser er en svært populær krimforfatter. Bare i Sverige har han solgt flere hundre tusen eksemplarer av bøkene om denne skikkelsen, og så mye som 2,5 millioner seere fulgte med hver uke da seriene gikk på svensk tv.

Norsk
Men det er likevel ikke en helsvensk produksjon vi får se. Regissøren Martin Asphaug er norsk og har regissert alle de tre seriene som NRK har vist. Norske Camilla Strøm Henriksen hadde også en sentral rolle i den første serien ”Det grovmaskede nettet”. Hun vil mange huske fra norske filmer som ”En håndfull tid” og ”Weekend”.

Van Veeteren
Som en slags svensk utgave av vår egen Konrad Sejer, er Van Veeteren en enslig mann i 40-årene som bor alene med hunden sin, og har et raffinert og noe anstrengt forhold til kvinner. Han forakter alle som ikke tenker like kjapt som han selv, og nøler ikke med å si rett ut hva han mener. Men sine uspiselige samarbeidsevner til tross, innerst inne er han et varmt menneske og en livets poet som kjemper for det gode.

”Kvinnen med fødselsmerket” bygger på romanen ”Kvinna med Födelsemärket” og vises i tre deler.

Samproduksjon mellom SVT og NRK Drama
Originaltittel: Kvinna med födelsemärke
Regi: Martin Asphaug
Manuskript: Ulf Ryberg
Skuespillere: Sven Wollter, Åsa Karlin, Claes Ljungmark og Elisabeth Carlsson
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697