Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. juni 2005 kl 22.30 Migrapolis: Doble røtter

Èn nasjon, et folk og én kultur?

Anita Sharma liker verken at folk kaller henne norsk eller indisk. Hun vil bare være Anita (Foto: NRK)
Anita Sharma liker verken at folk kaller henne norsk eller indisk. Hun vil bare være Anita (Foto: NRK)
"Én nasjon, et folk og én kultur i alle land" – er det det vi vil ha? Hva med dem som ikke passer inn? Hva med dem som ikke hører hjemme i bare én nasjon?

Anita Sharma har norsk mor og indisk far. – Nei! Jeg er ikke en ekte norsk jente! Jeg er så lei av å bli tvunget til å ta side. Jeg savner aksept for at man kan være begge deler, sier hun.

Faren til Anita ville at hun skulle bli norsk. Han var i utgangspunktet lei India og indisk kultur, og ble ifølge Anita en skikkelig Harry-norsk type: jobbet på fabrikk, drakk øl og likte veldig godt å se på "Mot i brøstet". – Jeg ble fortalt at integrering betydde å bli mest mulig norsk, forklarer Sukhdev Kumar Sharma.

Men Anita fikk også indisk oppdragelse, hun følte at hun ikke passet inn noen steder, og skammet seg over sin familie. Da hun som tjueåring flyttet til Oslo og fikk andre venner med flerkulturell bakgrunn, kunne hun for første gang i sitt liv være stolt av sin familie.

Norskpakistansk tv-kjendis
Noman Mubashir er en tidligere Migrapolis-reporter som nå har gått over til Frokost-tv og Dagsreveyn. Han er en urban, trendy og kjekk norskpakistaner som ber til Allah hver dag i smug. Han vokste opp på Lørenskog i en pakistansk familie, og gikk på søndagsskole i moskeen.

Noman fikk en trygg forankring i pakistansk kultur, og surfer på sin flerkulturelle bakgrunn. – Jeg vil ikke si at jeg tar det beste fra begge kulturene, men jeg tar det jeg liker best, sier Noman.

Med hjertet i Afrika
Nina Von Hirsch har en far fra Bergen, en skotsk mor og vokste opp på landsbygda i Ghana.
- Jeg var en hvit norsk frosk på skolen i Ghana, og da jeg kom til Norge, ble jeg jammen meg en hvit frosk her også, forteller Nina.

Reporter Veslemøy Hvidsteen har fulgt møbelkunstneren fra Rendalen til Ghana, som hun betrakter som sitt hjemland. I Norge lager hun afrikanske møbler av store norske furustokker. Inspirasjon henter hun fra sine snekkerkolleger i Ghana. – I Ghana stemmer det meste. Der er jeg i balanse, og det er bare der jeg kan føle det slik, sier Nina.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78