Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. mars 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Nyttig og artig om språket vårt

Petter Schjerven er programleder for
Petter Schjerven er programleder for "Typisk norsk". Foto: Ole Kaland, NRK
Bokmål, nynorsk, dialekter, sosiolekter, slang, kroppsspråk, SMS-språk, ungdomsspråk, sjargong og fagspråk. Norsk er sammensatt og fascinerende. I denne programserien blir vi med når programleder Petter Schjerven tar en nærmere titt på språket vårt og hvordan vi bruker det.

Det bor bare fire og en halv million mennesker i dette landet, men likevel har vi mange varianter av norsk. Språkstriden mellom nynorsktilhengere og riksmåltilhengere blusser opp med jevne mellomrom, og endringer i språk og uttrykksformer vekker stort engasjement.

I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket.

"Typisk norsk" har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Engelsk tar over
Norsk lever under press fra andre språk, først og fremst fra engelsk, men også fra ungdomsspråk med utspring i SMS-kulturen, samt impulser fra andre deler av verden.

I første program intervjuer Petter Schjerven Norges språkdirektør Sylfest Lomheim. Lomheim tror engelsk på sikt kommer til å overta for norsk. Spørsmålet er om dette kan hindres, eventuelt forsinkes?

Kan løsningen være å erstatte engelske ord med norske? Schjerven spør også folk på gata om hva de føler: Er de bekymret, er de klare til å ta opp kampen?

Det blir dessuten en sniktitt inn i fremtiden. Hvordan snakker vi om 50 år?

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)