Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. januar 2001 kl 23.25 Nattkino: Den søte ettertid

Nattkino: Den søte ettertid (t)

NRK1 lørdag 27. januar kl 23.25
Nattkino: Den søte ettertid

Livet etter tragedien

Småbyen Sam Dent i Canada rammes av en forferdelig tragedie. En vintermorgen kjører skolebussen av veien. De fleste barna omkommer. Men det er livet etter tragedien regissøren Atom Egoyan har konsentrert seg om i filmen \"Den søte ettertid\". En advokats forsøk på å reise søksmål etter ulykken gjør at vi kommer tett inn på de familiene som er rammet og deres måte å bearbeide sorg og konflikter på.

Storbyadvokaten Mitchell Stevens (Ian Holm) ankommer like etter ulykken. Han mener at busselskapet må stilles til ansvar. Med tanke på en framtidig rettssak begynner han å intervjue både overlevende og etterlatte. Gjennom en rekke følelsesladde møter blir vi presentert for et spekter av tanker og syn på hendelsen.

Med sin sterke personlighet og sine løfter om at de ansvarlige skal få sin straff, oppnår Stevens tillit hos mange. Ironisk nok blir vi, mens Stevens forbereder sitt søksmål, oppmerksomme på at han selv har mistet sin datter - til narkotikahelvetet. Og det blir klart for oss at ved å hjelpe samfunnet gjennom krisen prøver han også å takle sitt eget problem. Han søker svar på de samme spørsmålene: Hvordan skal vi klare oss, og hvem kan vi legge skylden på?

Tragediens stemmer
Vi møter Dolores Driscoll, den middelaldrende sjåføren som kjørte bussen den ulykksalige dagen, Wanda og Harley Otto som mistet sin adopterte sønn i ulykken, og enkemannen Billy Ansell som kjørte bak bussen da det skjedde og ble vitne til at hans to barn gikk gjennom isen.
Og Nicole som blir Stevens viktigste kort i kampen for erstatning. Den unge sangerinnen overlevde ulykken, men ble lam fra livet og ned. Med henne har Stevens alt han trenger for å vinne rettssaken. Men Nicole har en hemmelighet som avdekker flere mysterier og sorger enn Stevens først hadde regnet med.

\"Her er sorgen butt, plutselig, sjokkartet og gir seg ikke, det merkes fysisk i salen. Og vi får en trykkende følelse av at alt er stille, den sterkeste opplevelse et filmlerret kan gi. Det samsvarer med den fullstendige og langvarige stillheten som ofte kommer etter en ulykke. Også derfor er filmens lydbilde så virtuost,\" skrev Aftenposten om \"Den søte ettertid\".

NRK1 lørdag kl 23.25
Sendt 03.07.00 på NRK2

Canadisk spillefilm fra 1997
Originaltittel: The Sweet Hereafter
Basert på Russel Banks roman \"The Sweet Hereafter\"
Regi: Atom Egoyan
I rollene: Ian Holm, Sarah Polley og Bruce Greenwood
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)

Bilde
Advokaten Mitchell Stevens (Ian Holm) og Nicole Burnell (Sarah Polley) - den unge sangerinnen som overlever bussulykken, men som blir lam fra livet og ned.