Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. februar 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Det kostbare narrespillet

Med kniven mot strupen

Det norske forsvaret er inne i sin dypeste krise siden andre verdenskrig, og forsvarssjef Sigurd Frisvold leder en koloss på leirføtter. Samtidig som norske soldater sendes verden rundt på prestisjefylte internasjonale oppdrag, forverres situasjonen i det norske forsvaret.

Forsvaret er pålagt en rekke oppgaver av politikerne som det rett og slett ikke finnes penger til. Etter at politikerne i fjor måtte innse at forsøket på å finne et forsvarsforlik gikk i vasken, har problemene blitt enda større.

I mellomtiden fortsetter tidenes dyreste offentlige omstilling i Forsvaret.1950 offiserer og 550 ansatte i Forsvaret har det siste året gått ut med en gullkantet fallskjerm i lommen i form av tre årslønner. Ytterligere 3500 ansatte må vekk. Regningen på sluttpakkene, flytteutgifter og andre omstillingstiltak kommer på mellom syv og ti milliarder kroner.

Ubehagelige avgjørelser
I løpet av noen uker må Bondevik-regjeringen og forsvarsminister Kristin Krohn Devold ta en rekke ubehagelige avgjørelser, stikk i strid med det Høyre tidligere har gått inn for. I tillegg vokser kravet både internt i forsvaret og fra forsvarsvennlige politikere om at Frisvold må ta sin hatt og gå.

Brennpunkt har de siste månedene gransket krisen i Forsvaret, og kan avsløre en rekke kritikkverdige forhold som verken forsvarssjefen eller politikerne vil snakke høyt om.

NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Redaktør: Per Anders Johansen
Programansvarlige: Ebbe Ording, tlf 924 17 051 og Geir Løndal, tlf 915 86 982.
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00