Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. november 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Myke former og gamle gneiser

Ut i naturen: Myke former og gamle gneis


NRK1 tirsdag 7. november kl 19.30
Ut i naturen: Myke former og gamle gneiser

En båtreise i geologien

De som tenker på fjell når de leser tittelen på kveldens \"Ut i naturen\", har helt rett! Og de som tenker på Sørlandet, er heller ikke helt på jordet, slår programansvarlig Bjørn Haavind fast.

Hver sommer samles tusener på sørlandskysten. Enten de kommer i båt, har et landsted eller er campingturister er de alle ute etter én ting - det runde, varme og glatte fjellet som gir velvære i sjelen og ro i kahytten.

Programmet tar seerne med på en båtreise i geologien, til det som blant fagfolk kalles Bamlefeltet. Det strekker seg fra Rognstranda nær Brevik til Kristiansand og er dominert av bergarten gneis.

I dette gamle fjellet dukker det opp ulike geologiske former som sikkert mange har undret seg over. Vi skal blant annet finne stein som er noe av det mest sjeldne som finnes - ikke bare i Norge, men i hele verden!

Naturen gir svar
Som ellers når vi ferdes i naturen, blir den unektelig mer spennende når vi får litt kjennskap til hva det er vi ser. Og det som kanskje gjør det enda mer spennende: Prosesser som skjer i jordskorpa i dag, er de samme som har foregått til alle tider. Dette gir oss muligheten til å tolke hendelser i fortiden - en fortid som strekker seg noen milliarder år tilbake.

Allerede på 1800-tallet startet geologene sin utforskning, og de studerte bergarten på Flekkerøya i Kristiansand.

I kveldens Ut i naturen-program er Lars Kullerud fra GRID i Arendal geologisk veiviser.

NRK1 tirsdag kl 19.30
Tidligere sendt 17. februar 2000

Naturprogram fra NRK Sørlandet
Programansvarlig: Bjørn Haavind
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.stad@nrk.no)

Bilder
1. Myke svaberg, sol og sommer - det er sørlandsdrømmen. (Foto: Bjørn Haavind)

2. Fylkesgeolog i Vestfold, Telemark og Buskerud, Sven Harald Dahlgren og geolog ved GRID-senteret i Arendal, Lars Kullerud. Dahlgren har en geigerteller i hånden som gir kraftig lyd fra seg når den blir rettet mot en krystall i en gruve i Kragerø. Den er nemlig meget radioaktiv. (Foto: Bjørn Haavind)

3. Denne krystallen som befinner seg i en gruve i Kragerø, er meget radioaktiv. Man kan tydelig se hvordan den gjennom millioner av år har spjæret opp fjellet som ligger rundt. (Foto: Bjørn Haavind)