Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 8. april 2009 kl 21.30 Amerikansk vintur med Oz og James

Fine folk og fine viner

James May (t.v.) og Oz Clark farter California rundt fra vindistrikt til vindistrikt i bobil – turen ender i Napa Valley. (Foto: RDF Int.)
James May (t.v.) og Oz Clark farter California rundt fra vindistrikt til vindistrikt i bobil – turen ender i Napa Valley. (Foto: RDF Int.)
Fine folk, fine viner og tv-serien "Falcon Crest" – dette er Napa Valley. I siste del av "Amerikansk vintur med Oz og James" handler det om de fineste og dyreste vinene i California.

Kombinasjonen av middelhavsklima og de geologiske forholdene i Napa Valley er svaret på hvorfor kvaliteten på vindruene er på topp akkurat der. Men angrep av vinlus tidlig på 1900-tallet gjorde at vinindustrien i Napa Valley lå nede lenge. Langsomt ble den bygd opp igjen, og siden midten av 70-tallet har en rekke viner fra Napa Valley ligget i verdenstoppen.

Om serien
Langhårete James May er kjent fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist på NRK. Hans eldre makker, Oz Clark, er derimot vinekspert og ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Tidligere har de reist gjennom vinlandet Frankrike, med James som sjåfør i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå har de to gått løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren derimot er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte slår opprinnelig for øl, men i løpet av vinturen rundt i Frankrike fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Britisk dokumentarserie i åtte deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900


LENKER
  • Les mer