Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 12. desember 2002 kl 21.15 Jamie: Balladen om Big Al

Livet i revy for dinosaurus

To Allosauruser slåss (Foto: BBC)
To Allosauruser slåss (Foto: BBC)
I Wyoming, USA, har forskere endelig funnet et uskadd fossil etter en mannlig Allosaurus. Knokkelhaugen fikk kjælenavnet ”Big Al”, og gjennom å studere restene etter dinosaurusen kunne man få et bilde av livet til det forhistoriske rovdyret.

I denne miniserien i to deler følger vi Big Al fra krybben til graven, og får samtidig vite hvordan forskere kan vite så mange detaljer fra et liv ved å studere et skjelett.

En tidlig død
Det første programmet er en rekonstruksjon av Big Als liv. For 150 millioner år siden ble den ikke fullt så store Al klekket ut, og startet livet med insekter og små øgler på menyen. Gjennom barndommen og puberteten avanserte han til stadig større byttedyr. Fem år gammel forsøker han å felle en stor Diplodocus, men ender opp med knekke et bein i halen.

Året etter er han kjønnsmoden og på frierferd. Dessverre er ikke følelsene gjensidige. Hans utkårede retter et slag mot ham, noe som resulterer i at armen hans blir revet opp og noen ribbein blir knust. Han kommer seg etter skadene, men under tørketiden snubler han og knekker benet. Skaden får etter hvert en infeksjon, og med feber og liten tilgang på vann er femten år gamle Al dødsdømt. Han dør før han er fullt utvokst i et uttørket elveleie, og utrolig nok får kroppen ligge urørt frem til i dag.

Serie i to deler fra BBC
Originaltittel: ”The Ballad of Big Al”
Kontaktperson Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, gunilla.gaarder@nrk.no, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96