Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 18. juni 2009 kl 21.30 Eventyret om Thea Foss

Norske Thea – en amerikansk suksess

Historien om norske Thea Christiansen Foss som ble en amerikansk suksesshistorie, får du i portrettet
Historien om norske Thea Christiansen Foss som ble en amerikansk suksesshistorie, får du i portrettet "Eventyret om Thea Foss". (Foto: Luna Film & Video Production)
Norsk tæl i kombinasjon med en innvandrers oppfinnsomhet er nøkkelordene i historien om Thea Christiansen Foss. I kveld vises dokumentaren om hennes liv og virke i USA tidlig på 1900-tallet.

Delstaten Washington på den amerikanske nordvestkysten ble innlemmet som stjerne i det amerikanske flagget i 1899. Samme år ankom norske Thea Foss den nye delstaten og gikk av toget i småbyen Tacoma.

Der fartøy flyte kan
Hestekjerrer og tog var de vanligste transportmidlene på denne tiden, og Thea så straks en mulighet i det voksende behovet for å utvikle fraktmuligheter "der fartøy flyte kan".

Hun startet med å investere fem dollar i en robåt, noe som ble starten på en strålende foretningskarriere. Slepebåtselskapet Foss Tugboat kom etter hvert til å omfatte over 200 fartøyer.

Pionerånd
Thea Foss var tvers igjennom erketypen på en kvinne med pionerånd. I 1931 spøkte hun på kinoene verden over i Hollywood-filmen "Tugboat Annie", der Marie Dressler spilte den ferme damen fra sjøfartsnasjonen Norge.

I det amerikanske fjernsynsportrettet av Thea Foss får vi bl.a. se klipp fra filmen, spleiset med arkivopptak av kvinnen som var en sentral drivkraft i utviklingen av Tacoma til å bli en av USAs store havnebyer.

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk dokumentar (2006)
Originaltittel: Finding Thea
Produsert av: Luna Film & Video Production
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer