Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. september 2002 kl 22.20 Migrapolis

Vennskap i det moderne Norge

En av mytene om nordmenn er at det er et folkeslag som det kan være vanskelig å komme inn på. Er det kanskje slik at nordmenn flest har en litt høy terskel for å knytte personlige vennskap? Kanskje betyr det også at vennskapsbåndene er sterkere når de først er knyttet. ”Migrapolis” møter tre personer som reflekterer over vennskapsbånd i det moderne Norge.

Ingar er en vestlending i Oslo. Etter ti år i Berlin med en internasjonal omgangskrets fra arkitektstudiene følte han seg alene i storbyen Oslo. Han hadde problemer med å skaffe seg nye norske venner. Derfor har de fleste av hans nye venner ulik minoritetsbakgrunn.

Ingar reflekterer rundt fenomenet vennskap, og introduserer oss for litt av sin omgangskrets i Oslo. Han mener åpenheten er størst i de mest flerkulturelle områdene av Oslo. – Etter ti år i Berlin føler jeg det er lettere å bli kjent med andre utledninger i Oslo enn med de norske, sier den 34 år gamle arkitekten Ingar Svinterud fra Stavanger.

Kultur uten grenser
Phil Kaldi kom til Norge fra Algerie for ti år siden. Hans erfaring er at kulturforskjeller ikke er noen hindring for gode personlige vennskap. Men man må lære seg kodene. Derfor kommer han aldri på uanmeldt besøk til bestevennen Rolf. De jobber sammen i Jordal fritidsklubb i Oslo. Vennskapet deres er blant annet basert på en felles lidenskap for fotball.
-Hvis man respekterer forskjeller hos folk, og samtidig dyrker felles interesser, kan man være venner med nesten hvems som helst, sier Phil.

Virtuelt vennskap
Ny teknologi gir nye typer vennskap. I hvert fall er det mange som nå treffes gjennom pratekanaler på internett. Dette er helt naturlig for 21 år gamle Janne fra Halden. Hun har truffet de fleste vennene sine gjennom datamaskinen. En vennegjeng på rundt 40 personer holder kontakten med hverandre gjennom pratekanalen med det spesielle navnet ”Froskegele”. Janne og vennene bestemmer med hard hånd hvem som får lov til å logge seg inn på deres kanal for å prate med dem. Migrapolis er med når gjengen fra ”Froskegele” møtes på ordentlig for å ha grillfest. – Et internettvennskap er like verdifullt som andre vennskap, sier Janne Bjergli.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
PressekontaktInger Larsen , tlf: 23 04 74 83