Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. januar 2000 kl 20.30 Økotrim

Økotrim

NRK1 torsdag 13. januar kl 20.30

Økotrim

I sesongens første utgave av \"Økotrim\" settes søkelyset på studenter med dårlig råd. Vi har stukket sugerøret ned i de store pengesekkene her i landet. En helt nye oversikt over Norges legater viser at det er 2000 finansieringskilder å trekke veksler på. Og det er ikke småpenger legatene rår over. Årlig deler de ut rundt 500 millioner skattefrie kroner.

Et legat er en stiftelse som deler ut penger til personer som oppfyller visse krav. Noen legater krever at du bor et bestemt sted, noen ser på hvilken skole du går på, noen er øremerket studenter i utlandet, mens andre igjen er beregnet på spesielle fag. Du må søke spesielt til hvert legat for å få penger. I kveld viser \"Økotrim\" deg hvordan du får din del av millionene.

Urettferdig nettariff for strømkunder
Husstander som bruker elektrisitet til oppvarming, belaster strømnettet mye mer enn husstander som bruker vedovn, oljefyr eller varmepumpe. Likevel betaler nesten alle strømkunder i Norge samme pris på nettleie til sitt nettselskap. Vi spør om strømkunder som belaster nettet mindre, bør få lavere nettleie enn kunder som bruker mye? Er ikke det mer rettferdig?

Økotrim viser en ny måte å fordele strømnettets felleskostnader på. Noen få husstander har fått muligheten til å spare penger. Det er enkelt, men likevel er det bare noen få nettselskaper som gir kundene valget. Nettselskapene har monopol på å levere strøm i Norge, noe som gir seg utslag på din strømregning.

Bør du høre på ekspertene?
Fjoråret ble et gullår for eiendomsmeglere her i landet. Prisene gikk opp, opp, opp. Små leiligheter i byene ble solgt for rekordpriser. 20.000 kroner per kvadratmeter er ikke lenger en uoppnåelig pris for en attraktiv, men vanlig bolig.

Men det var ikke slik det skulle gå. Ikke i følge ekspertene. Og boligkjøpere som fulgte ekspertenes råd fra forrige årsskifte, satt på gjerdet og ventet på at prisene skulle gå den andre veien, nemlig ned. Men prisene steg...

Bør vi høre på ekspertene? spør Steinar Mediaas i kveld. En av de mest innflytelsesrike boligekspertene her i landet kommer i studio for å forsvare seg. Han var en av dem som tok grundig feil om boligmarkedet i 1999.

Gategourmet - nytt økodrama i 11 deler
Denne sesongen er det \"Gategourmet\" som er rammen rundt \"Økotrims\" nye dramaserie i 11 deler. \"Gategourmet\" er verdens største produsent av flymat. Her gjøres klart til frokost, lunsj, middag og salg av tollfrie varer i flyene. I dramaet møter vi Jorunn Kjeldsby som Berit, Hilde Olausson som Anita og Øystein Røger som Carsten - alle pakker tollfrie varer.

I første episode er det Carsten som er tydelig frustrert. Han er nylig blitt enkemann, etter at kona Gerda døde i en trafikkulykke. Carsten giftet seg med Gerda for 20 år siden og flyttet inn i hennes hus. Gerda hadde tre barn fra første ekteskap. Kan særkullsbarna kreve at Carsten flytter ut av huset som var Gerdas særeie?

NRK1 torsdag kl 20.30

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Rammen rundt \"Økotrims\" nye drama er \"Gategourmet\". Her møter vi blant andre Jorunn Kjeldsby som Berit (f.v.), Hilde Olausson som Anita og Øystein Røger som Carsten. De pakker tollfrie varer for salg ombord i flyene. (Foto: Evelyn Bøe).

Programleder og redaktør: Steinar Mediaas, tlf. 23042553
Vaktsjef: Hedvig Bjørgum, tlf. 23045454, priv. 64876893, faks 23047648
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123