Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. september 2008 kl 22.30 Migrapolis: Med lykke på reisen

Finnes lykken i Norge?

Migrapolis: Med lykke på reisen: - Lykke kommer i små pakker – eksplosivt, sier Iris Hadziosmanovic. (Foto: NRK)
Migrapolis: Med lykke på reisen: - Lykke kommer i små pakker – eksplosivt, sier Iris Hadziosmanovic. (Foto: NRK)
Norge kalles gjerne et av verdens rikeste land. Likevel er vi det landet i Europa som knasker flest lykkepiller. Bør man kanskje søke andre ting enn penger og materiell velstand for å finne lykken i livet?

I Migrapolis møter vi tre personer som er lykkelige, på tross av livssituasjon og harde slag som kunne fått noen hver til å bukke under.

- På et asylmottak kommer lykke i små pakker. Men når det skjer er det eksplosivt, sier Iris Hadziosmanovic.

Ekstatisk lykke
Iris jobber på asylmottak og finner stor glede i jobben. En dansekveld der beboerne har med musikk fra hjemlandet kan utløse øyeblikk av lykke. Det vet hun av egen erfaring. Iris kom som flyktning fra Bosnia sammen med familien for noen år siden.

Et av de lykkeligste øyeblikkene var da familien fikk bosettingstillatelse: - Det var ekstatisk å få vite at vi kunne starte et normalt liv igjen.

Happy man
- Jeg har alltid vært en "happy man", jeg har alltid likt mennesker, sier Willy Shanti.

Musikeren Shanti har hatt mye motgang i sitt liv. Likevel sier han altså at han er en lykkelig mann. For 35 år siden flyktet han fra Idi Amins Uganda. Som halvt asiatisk var han ikke velkommen hos diktatoren.

Seinere i livet fikk han vite at han var hiv-positiv. Willy legger ikke skjul på at han kjente på stigmaet som følger med den diagnosen. Men han valgte å være åpen og angrer ikke på det. Bandmedlemmene i Frank Snort Quartet har vært viktige støttespillere.

Boogie-flyt
- Det er vanskelig å bli lykkelig i verdens rikeste land, sier Halldor Skard. Man blir hengt opp i det materielle.

Da han mistet kona, begynte han å danse. Kanskje ikke opplagt at en godt voksen mann hengir seg til stilartene electric boogie og popping, men det funker for Halldor.

- Jeg prøver å gå helt inn i musikken, forsøker å improvisere. Den store flyten kommer når du glemmer deg selv, sier han.

Når han ikke danser, maler han akvareller. For det er viktig å være i aktivitet når livet går en imot, ifølge Halldor. Han skryter ikke uhemmet av ferdighetene sine innenfor dansen.

- Jeg er en dårlig danser, repertoaret mitt er elendig. Men ingen er så glad som meg på dansegulvet. Jeg er et uendelig lekende menneske, sier Halldor Skard.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer