Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 8. april 2005 kl 23.15 Spionene fra Cambridge

Kjærligheten eller kampen

Kim Philby (Toby Stephens) får et vanskelig valg av sin sovjetiske føringsoffiser, Otto (Marcel Iures). (Foto: Joss Barratt, BBC)
Kim Philby (Toby Stephens) får et vanskelig valg av sin sovjetiske føringsoffiser, Otto (Marcel Iures). (Foto: Joss Barratt, BBC)
I dramaserien om fire av historiens mest kjente dobbeltagenter befinner den nyvervede spionen Kim Philby seg i førkrigstidens Wien. Her er han blitt hodestups forelsket i en ung jødisk kommunist, Litzi. Hun setter daglig livet på spill i kampen mot den pro-nazistiske regjeringen.

Inspirert av Litzis engasjement og mot har Kim Philby begynt å hjelpe henne. Når det viser seg at livet hennes er i overhengende fare, foreslår han at de skal gifte seg og flykte fra Wien som mann og kone.

Snart ankommer ekteparet London, der de møter Philbys studiekamerater og spionkolleger Maclean, Burgess og Blunt. Men nyheten om at Philby har giftet seg, faller slett ikke i god jord.

Deres sovjetiske kontakt, Otto, har helt andre planer for sin stjernerekrutt. For å bli virkelig nyttige for Moskva, må de fire agentene bli en del av den britiske makteliten, og Litzi er altfor profilert som glødende kommunist til å være en passende hustru i denne sammenhengen.

Så Kim Philby får valget – kjærligheten eller kampen for kommunismen. Velger han Litzi, er han ute av bildet som agent for Sovjetunionen. Dette er bare ett av en serie dilemmaer som de fire vennene skal komme til å oppleve på grunn av det dobbeltlivet de har valgt.

Om serien
BBC-serien "Spionene fra Cambridge" er en påkostet dramatisering om fire av historiens mest beryktede dobbeltagenter: Guy Burgess (Tom Hollander), Anthony Blunt (Samuel West), Kim Philby (Toby Stephens) og Donald Maclean (Rupert Penry-Jones).

De var intelligente og idealistiske unge menn som møttes i 1934 på universitetet i Cambridge. Alle fire tilhørte den britiske overklassen, men forentes i troen på at kommunismen var den eneste veien å gå i kampen mot fascismen. Snart var de alle tilknyttet kommunistpartiet og den sovjetiske etterretningstjenesten.

I fem episoder følger vi kvartetten gjennom 20 års spionvirksomhet. De var bundet til hverandre gjennom sine idealer og hemmeligheter, og de visste mer om hverandre enn deres ektefeller og elskere noensinne gjorde. Dessuten var de uløselig knyttet til hverandre gjennom vissheten om at dersom én falt, ville de alle være fortapt.

Britisk dramaserie (2003)
Originaltittel: Cambridge Spies
Produsert av BBC i samarbeid med Perpetual Motion Pictures
Manus: Peter Moffat
Regi: Tim Fywell
I hovedrollene: Toby Stephens, Tom Hollander, Rupert Penry-Jones og Samuel West
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
LENKER
  • Hjemmeside