Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. desember 2007 kl 20.10 Macbeth

Shakespeare i isødet

Paret Macbeth spilles av Anitta Suikkari og Toivo Lukkari. (Foto: Ice Hotel)
Paret Macbeth spilles av Anitta Suikkari og Toivo Lukkari. (Foto: Ice Hotel)
En klassisk Macbeth innspilt i samisk miljø er kveldens sjeldne filmopplevelse. Shakespeares drama utspiller seg i iskalde omgivelser i og rundt det berømte ishotellet i Jukkasjärvi.

Det er Kirunas Sami Theatre og Ice Globe Theatres sceneoppsetning av Macbeth, instruert av Alex Scherf, som er overført til film.

Prosjektet ble initiert av naturfotografen Bo Landin, som her debuterer som spillefilmregissør.

Fra dokumentar til spillefilm
Ideen fikk Landin da han laget en dokumentar om det spektakulære ishotellet i Jukkasjärvi. Et samisk skuespillerensemble skulle oppføre Macbeth på hotellet, og Landin ble i fyr og flamme.

I løpet av noen hektiske uker ble det spilt inn en spillefilm som siden har gått på kino og fjernsyn i en rekke land. Både ishotellet og naturen omkring, med snøvidder, nordlys og myldrende reinhorder, utgjør scenen for Shakespeares blodige drama.

Paret Macbeth spilles av de finsk-samiske skuespillerne Anitta Suikkari og Toivo Lukkari, mens de tre hekserollene spilles av Elisabeth H. Blind, Ebba Joks och Irene Länsman. I rollen som Malcolm møter vi Mikkel Gaup.

Svensk filmatisering av Shakespeares drama (2004)
Med bl.a. Toivo Lukkari, Anitta Suikkari, Irene Länsman, Elisabeth H Blind, Nils Henrik Buljo Beaska Niilas, Ebba Joks, Mikkel Gaup og Per Henrik Bals.
Regi: Bo Landin og Alex Scherpf
Kontaktperson Programinfo: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumsservice