Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 31. januar 2013 kl 19.45 Schrödingers katt


Det ser ut som selvpining, men skal være riktig sunt. Fleksible muskler, bedre søvn og økt blodsirkulasjon er bare noen av de gode effektene som er påvist etter isbading. Med blodprøver og ultralyd før og etter badet, vil programlederne i Schrödingers Katt teste om isbading virkelig er helsebringende.

Problemet er at de må bade i minst et minutt for å få målbar effekt. Det er veldig lenge for en nybegynner…

Blåskjell er følsomme for alle forandringer i omgivelsene og reagerer med høyere puls og med å lukke skjellet ved den minste forstyrrelse. Dette kan utnyttes til å oppdage oljelekkasjer dypt under vann. Med følsom elektronikk som registrerer skjellenes reaksjoner, kan man holde oljeledninger under kontinuerlig oppsyn og oppdage eventuelle lekkasjer mye tidligere enn det er mulig med dagens stikkprøver.

Kvinner har opptil tre ganger så høy risiko for å få nakkeslengskader som menn. Likevel brukes bare mannlige krasjtestdukker når bilprodusentene gjør tester for å få bilene mer whiplash-sikre. Det vil svenske forskere endre på. De har nå utviklet verdens første krasjtestdukke på størrelse med en gjennomsnittskvinne. Vi har vært i Göteborg og møtt krasjdukken Eva.

Kunsten som utsmykker det nye St. Olavs Hospital i Trondheim, er valgt ut for å gjøre pasientene godt. Hva mennesker tenker på, er avgjørende for hvordan de har det, og hvis kunstopplevelsene kan erstatte frykt og bekymring, vil de som kommer til sykehuset ha direkte nytte av den.

Egenproduksjon
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte , tlf 815 65 900