Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. november 1999 kl 23.15 Nikolaikirken

Nikolaikirken (t)


NRK1 torsdag 18. november kl 23.15
Nikolaikirche: Nikolaikirke (1:3)

Dramaserie fra gamle Øst- Tyskland

En mye omtalt tysk dramaserie i tre deler får premiere på NRK1 i kveld. Det dreier seg om tv-versjonen av Erich Loests suksessroman fra 1995, Nikolaikirche, med handling lagt til Leipzig, tidligere Øst-Tyskland, kort før kommunistregimets endelig fall.
I begivenhetenes sentrum står familien Bacher. Den høyt dekorerte politioffiseren og familiepatriarken Albert Bacher er nettopp død. Hans kone, Marianne, liker ikke det hun ser av forandringer i nyhetsbildet. Hun holder fremdeles fast på de gamle DDR-idealer. Paradoksalt nok får hun smake av DDRs bitre kalk når hun på et besøk i Vest-Berlin blir gjenstand for STASI- forfølgelse.
Datteren Astrid Protter sørger over faren og finner seg dårlig til rette som arkitekt på byplankontoret i Leipzig. Dessuten er hun assosiert til en frihetsbevegelse som har arbeidet en god stund i det skjulte.

Familiekrangler
Hun er gift med ingeniør Harald Protter, et ekteskap som for tiden går nokså mye på tomgang. Datteren Silke er i opposisjon til foreldrene og fjerner seg stadig mer fra dem.
Astrid ryker stadig opp i politiske diskusjoner med sin bror Alexander Bacher. Han sitter i en ledende stilling i den statlige sikkerhetstjenesten. Året er 1987, og man merker daglig forandringer i det politiske klima. Alexander har store problemer med å holde opposisjonen under kontrollert oppsikt.
Den ytre rammen er lagt i nettopp det tidsrommet da det kommunistiske regime i Øst-Tyskland begynte å vakle. De som husker nyhetsrapportene fra opptøyer i Leipzig i oktober 1989, vil nikke gjenkjennende til deler av tv-dramaet. Mange av opptakene er da også gjort i det lokale miljøet i Leipzig.
Både forfatteren Erich Loest og regissøren Frank Beyer var kritiske til det gamle DDR-regimet. Loest måtte i 1981 ta konsekvensene av sin opposisjonelle virksomhet og forlate landet.
Den tyske serien fra et kortvarig, men dramatisk tidsrom i Tysklands historie, vakte mye oppmerksomhet i hjemlandet ved premieren. Flere av Tysklands dyktigste skuespillere er med. Blant dem: Barbara Auer, Ulrich Matthes, Annemone Haase- Wolf, G. Naumann, Daniel Minetti og Julia Braun.

NRK1 kl 23.15

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. og 2. Barbara Auer som Astrid Protter

3. og 4. Astrid og Harald Protter (Daniel Minetti) deltar i de store demonstrasjonene i Leipzig oktober 1989.

Tysk dramaserie
Forfatter: Erich Loest. Regissør: Frank Beyer
Originaltittel: Nikolaikirche
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: tlf 23 04 78 46