Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 12. september 2010 kl 00.20 Rebus: Blodsbrødre

Rebus i hardt vær

Rebus: Blodsbrødre: John Rebus (Ken Stott) og Siobhan Clarke (Claire Price) er i konflikt i denne episoden av Rebus. (Foto: Minotaur International Ltd)
Rebus: Blodsbrødre: John Rebus (Ken Stott) og Siobhan Clarke (Claire Price) er i konflikt i denne episoden av Rebus. (Foto: Minotaur International Ltd)
Kriminalbetjent John Rebus er ifølge forsvarerne selv skyld i at en mordmistenkt blir løslatt. Dette fører den rutinerte etterforskeren inn i en sak som involverer hevn, dop og flere mord.

Rebus forbereder seg til å vitne i en mordsak. Men like før han skal i ilden får han beskjed om at saken er henlagt. Utenfor rettssalen sitter slektningene til offeret, Michael Robertson, og tiltalte, Daniel Carr.

Tvang fram tilståelse
Det er usikkerhet om hva som førte til denne avgjørelsen, men det blir ganske snart klart at det ikke lenger er grunnlag for å reise tiltale. Og det viser seg at det er Rebus som er årsaken til henleggelsen.

Forsvaret påstår at Rebus fikk frem en tilståelse etter at anholdelsesfristen på seks timer var utløpt, i tillegg hevder de at han fremtvang tilståelsen. Denne er derfor ugyldig og saken må henlegges.

Rebus var også alene om intervjuet da tilståelsen ble avgitt, så det er ingen som kan støtte hans versjon av hva som hendte. Så det blir hans ord mot Carrs, og dermed blir Carr løslatt. Det opprettes en intern gransking for å avdekke hva som skjedde.

Feirer løslatelsen
Rebus lar seg ikke skremme av den kommende granskingen, og oppsøker puben der Daniel Carr feirer løslatelsen sammen med familien. Alle er glade, særlig broren Peter, men Carr selv er urolig og nedstemt; hans store bekymring er Rebus’ overbevisning om at han er skyldig.

Men lykken er kortvarig. Bare timer etter at Daniel Carr er løslatt ligger han myrdet på det samme stedet Michael Robertson ble funnet. Og det stopper ikke der…

Om serien
Den skotske krimforfatteren Ian Rankin har hatt kjempesuksess med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet, også i Norge. I høst sender NRK1 ti selvstendige Rebus-episoder basert på Rankins bestselgere.

Programmet er sendt tidligere

Britisk krimserie (2006)
Originaltittel: Knots and Crosses
Regi: Roger Gartland
Produsert av Minotaur International Ltd
Med Ken Stott, Claire Price, Graeme Rooney, Therese Bradley, Sam Heughan, Lindy Whiteford og Jessica Graham
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no