Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. januar 2007 kl 22.05 Niern: Pianolærerinnen

En kvinnes indre inferno

Musikkprofessoren Erika (Isabelle Huppert) innleder et forhold til studenten Walter (Benoit Magimel) (Foto: Arte France Cinema)
Musikkprofessoren Erika (Isabelle Huppert) innleder et forhold til studenten Walter (Benoit Magimel) (Foto: Arte France Cinema)
I Michael Hanekes prisbelønte film møter vi Erika, en musikkprofessor med strøken fasade som bor på hybel hos en redselsfull mamma som grovt undertrykker henne. Men det viser seg at denne strenge, formelle kvinnen har skjulte sider og karaktertrekk. Hun ser blant annet groteske pornografiske filmer og oppsøker situasjoner der hun kan kikke på unge, elskende par samt skader seg selv.

Erika er en kvinne i begynnelsen av 40-årene som underviser unge, talentfulle studenter ved et musikkakademi, i tillegg til at hun er en anerkjent pianist hvis spesiale er Schubert som hun også underviser sine elever i. En dag oppdager Erika at en av de unge studentene hennes, Walter, viser interesse for henne. Walter er en begavet og kjekk ung mann, og han virker slett ikke skremt av den kalde personligheten hennes.

Erika er til å begynne med avvisende, men etter hvert oppstår en erotisk ladet situasjon. Erika nekter å tilfredsstille ham hvis ikke hun får kontrollere forholdet. Det går opp for Walter hvor mye smerte og ydmykelse Erikas seksualitet inneholder, og først nekter han å imøtekomme hennes ønsker. Etter hvert er han med på hennes seksuelle krav.

Om filmen
Morsrollen, kontaktløshet, konsekvensene av mangel på nærhet er noen av Hanekes temaer, og han observerer borgerskapets barn på vei mot desperat fortapelse. Skuespilleren Isabelle Huppert leverer en modig tolkning av en forkvaklet sjel.

Både Isabelle Huppert og Benoit Magimel ble kåret til beste skuespillerinne og skuespiller i Cannes i 2001, og Michael Haneke fikk juryens Grand Prix.

Filmen er sendt tidligere.

Fransk/østerriksk drama (2001)
Originaltittel: "La Pianiste"
Med Isabelle Huppert (Erika), Annie Girardot (moren), Benoit Magimel (Walter), Susanne Lothar (Mrs. Schober)
Regi: Michael Haneke
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78