Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. desember 2005 kl 21.30 Unge Andersen

Prisbelønt serie om H.C. Andersen

Hans Christian Andersen (Simon Dahl Thaulow) sammen med sin barndomsvenn Tuk (Mikkel Konyher) (Foto: Nordisk film)
Hans Christian Andersen (Simon Dahl Thaulow) sammen med sin barndomsvenn Tuk (Mikkel Konyher) (Foto: Nordisk film)
"Unge Andersen" er den første danske spillefilmen med utgangspunkt i eventyrdikterens liv. Den Emmy-belønte serien forteller historien om en 17 år gammel gutt, et opplagt mobbeoffer, som med tiden skulle bli verdens største eventyrforteller.

Historien handler om den perioden av H.C. Andersens liv som ble skjellsettende for resten av hans levetid. Som en selvopptatt, sårbar drømmer og en udisiplinert skoleelev faller unge Hans Christian mellom to stoler i tidens København. Men fortellerglede har han!

Og det er nettopp derfor - og i denne perioden av livet at unggutten blir tvunget til å ta et oppgjør med seg selv og se sitt talent og sine drømmer i øynene.

"Unge Andersen" beskriver Hans Christians turbulente utvikling der møtet med den kontrollerende rektor Meisling står i sentrum. Møtet skal resten av livet forfølge den anerkjente dikteren som et mareritt. Men det skal også tvinge ham så langt ut mot avgrunnen at han oppdager helt nye sider ved seg selv.

Første episode
Året er 1875, og en tydelig plaget og syk, gammel mann ligger på dødsleiet. Det er H.C. Andersen, den berømte forfatteren som er i ferd med å forlate verden. Han sliter med vonde tanker, og da en ung sykepleier viser ham interesse, får hun vite hvorfor. Vi blir med tilbake til 1822 og møter 17 år gamle Hans Christian Andersen, en fullstendig misforstått kunstner i København.

Når vi først blir kjent med unge Hans Christian, er han full av pågangsmot og med en sterk trang til å vise verden hva han kan. Han vet bare ikke helt hva det er. Etter å ha lidd flere nederlag hos en kulturelite som ikke tror på ham, fatter han endelig håp da statsråd Collin tilbyr ham et kongelig stipend. Collin sender ham til Slagelse hvor Hans Christian skal bo og gå i lære hos rektor Meisling.

Hos rektor Meisling møter Hans Christian en helt ny verden, samt Tuk, en foreldreløs gutt tatt under rektorens vinger. Tuk blir Hans Christians gode venn, til Meislings store irritasjon. Og siden han ikke kan straffe en med kongelig stipend, blir det Tuk som får unngjelde for all uro Hans Christian skaper. Og slik havner Hans Christian i en konflikt som skal få plage ham resten av livet.

Dansk miniserie i to deler (2005)
Originaltittel: Unge Andersen
Produsert av: Nordisk film
Regi: Rumle Hammerich
Med: Simon Dahl Thaulow, Henning Jensen, Lars Brygmann, Peter Steen, Mikkel Konyher, Tuva Novotny, Puk Scharbau.
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,