Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. januar 2004 kl 21.15 Niern: Tog under oppsikt

Tsjekkisk Oscar-vinner fra 1966

Den tsjekkiske regissøren Jiri Mentzels internasjonal anerkjennelse ble bekreftet med hans andre film, kveldens Oscar-vinner "Tog under oppsikt".

Vi møter en tsjekkiske jernbanearbeider, Milos, spilt av Vaclav Neckar, under nazistenes okkupasjon av landet. Han gjennomgår flere filosofiske forandringer når han melder seg inn i undergrunnsbevegelsen.

Etter hvert kommer Milos til den erkjennelsen at hans eget liv ikke betyr noe i den store sammenhengen, og han melder seg til en selvmordaksjon.

Om filmen
Regissøren Jiri Mentzel ble beordret av den tsjekkiske kommunistregjeringen til å returnere Oscar-statuetten. I stedet laget han en "angrefilm" som var en hyllest til kollektivtanken, men som for lengst har gått i glemmeboken. "Tog under oppsikt" er derimot fortsatt en av de største økonomiske suksessene innen øst-europeisk film.

Filmen er på mange måter en raritet. Den er tatt opp i et kommunistisk land da Den kalde krigen var på sitt kaldeste. Selv om handlingen foregår under nazi-okkupasjonen i Tsjekkoslovakia, har "Tog under oppsikt" en optimistisk tone, noe som er sjelden for filmer som henter handlingen fra denne mørke tiden.

Tsjekkisk spillefilm fra 1966
Originaltittel: "Ostre sledovane vlaky"
Regi: Jiri Mentzel
I rollene: Vaclav Neckar, Jitka Bendova, Vladimir Valenta, Libuse Havelkova, Josef Somr
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83