Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. oktober 2013 kl 20.15 Hva har du i bagasjen, Kriss?

Med store drømmer i bagasjen


Rapperen Kriss har toppet hitlistene i Norge i flere år sammen med makkeren Erik. Men i Sør-Afrika fikk «Store drømmer» en helt ny betydning.

Kristoffer Tømmerbakke er for de fleste kjent som «Kriss» fra rapduoen Erik&Kriss. Med en lang liste hits har vi blitt kjent med en sympatisk, blid og energisk gutt fra Oslos vestkant. Men artistens bakgrunn er mer komplisert enn man skulle tro.

Kriss har norsk far og sørafrikansk mor. Moren ble født i Sør-Afrika, men foreldrene hennes valgte å flytte til London på grunn av apartheid. De reiste aldri tilbake.

I London forelsker Kriss' mor seg i en nordmann. De to gifter seg, flytter til Norge, og en liten stjerne blir født.

I tenårene begynner Kriss å kjenne på en slags identitetskrise. Han leser mye om Sør-Afrika og lurer på hvem familien hans egentlig er. Han tatoverer det afrikanske kontinentet på armen, og tar morens pikenavn Bwanausi som mellomnavn.

Føler seg hjemme
I kveld reiser vi til Sør-Afrika med Kriss og kjæresten Rakel. Vi får innblikk i landets fattigdom og skjevheter, og i Johannesburg møter Kriss endelig storfamilien sin.

Det tar få minutter før Kriss føler seg hjemme, og han finner ut at han ikke er den eneste i familien med musikk i blodet.

Slektningen Ringo Madlingozi viser seg å være en stor artist i Sør-Afrika, og til Kriss’ store glede legger han til slutt vokal på Erik&Kriss hiten «Store drømmer.»

Om programmet
Seks norske kjendiser reiser sammen med Noman Mubashir til ulike verdensdeler for å bli bedre kjent med røttene sine. Den tidligere verdensmesteren i skiskyting Raphael Poiree, reiser til New Zealand og Frankrike i jakten på sin far. Danseren Egor Filipenko tar oss med til Hviterussland for gjenforening og bryllup, artisten Stella Mwangi åpner seg om familie, karriere og tapet av sin far i Kenya, mens kollega Kristoffer Tømmerbakke («Kriss» i Erik&Kriss) møter sin familie i Sør-Afrika for første gang. Skribenten Louiza Louhibi reiser til Paris, og fotografen Marcel Lelienhof tar oss med til Nederland, og inn i Amazonas jungel i eksotiske Surinam på jakt etter plantasjen hvor forfedrene jobbet som slaver.

Norsk reality/reiseprogram
Produsert av: NRK Østlandssendingen
Programleder: Noman Mubashir
Prosjektleder: Nils Gelting Andresen
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland / 988 20 309
TV-seere bes å kontakte Publikumsservice / 815 65 900