Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. oktober 2005 kl 23.45 Nattkino: Lilja 4-ever

Rystende om en ung jentes skjebne

Lilja (Oksana Akinsjina) vokser opp i et trøstesløst strøk i en by i en tidligere Sovjet-stat. Gategutten Volodja (Artiom Bogutjarski) er en god venn(Foto: Mefis Film)
Lilja (Oksana Akinsjina) vokser opp i et trøstesløst strøk i en by i en tidligere Sovjet-stat. Gategutten Volodja (Artiom Bogutjarski) er en god venn(Foto: Mefis Film)
16 år gamle Lilja drømmer om å bytte ut den grå fattigdommen i en tidligere sovjetrepublikk med et sorgløst liv i Vesten. Håpet blir tent da hun møter sympatiske Andrej som lover henne jobb i Sverige. Men hun vet ikke hva som venter.

Lilja (Oksana Akinsjina) bor i en grå og trøstesløs del av en by i en tidligere Sovjet-stat. Moren flytter til det store drømmelandet USA med sin nye mann, og Lilja skjønner snart at moren slett ikke har tenkt å ha henne med på lasset. Alene tilbake blir Lilja tatt hånd om av tanten sin, som ikke viser den helt store omsorgen for niesen sin.

Siden Lilja ikke har noen jobb å gå til, blir eneste mulighet å trekke til byen og prostituere seg. I nabolaget har hun venninnen sin Natasja (Elina Benenson) og den 12 år gamle gategutten Volodja (Artiom Bogutjarskij) som snart blir en trofast støttespiller i livet hennes.

Alt ser egentlig ganske håpløst ut helt til den kjekke Andrej (Pavel Ponomaryov) en dag hilser på, og kanskje et nytt og bedre liv er i ferd med å begynne for Lilja…

Om filmen
"Lilja 4-ever" hadde premiere i 2002, og ble ansett for å være en av årets svarteste filmer – 105 minutter om grunnlaget for sexhandelen mellom Øst- og Vest-Europa personifisert ved tapre Lilja.

Regissøren Lukas Moodysson hadde en gnistrende, hjertevarm debut med "Fucking Åmål", og etter munter raljering over 70-tallets høystemte radikalere, var det modig gjort av Moodysson å bevege seg inn på langt mindre publikumsvennlig territorium.

Svensk drama (2002)
Originaltittel: "Lilja 4-ever"
Med: Oksana Akinsjina, Artoim Bogutjarski, Elina Benenson, Lilja Sjinkarjova, Pavel Ponomarjov
Regi: Lukas Moodysson
Pressekontakt: inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78