Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. desember 2012 kl 21.45 Ingrid Bjerkås - hun våget å gå foran

Norges første kvinnelige prest


I 1961 ble Ingrid Bjerkås ordinert til Norges første kvinnelige prest. Hun satte med dette sinnene i kok, særlig i kirkelige kretser. Hvorfor valgte hun å skifte ut tilværelsen som husfrue med presteyrket?

Bjerkås var bærumsfrue og godt gift, men valgte å studere teologi da krigen var over. Krigen ble et vendepunkt for henne da fant hun tilbake sin kristne tro. Hun fulgte sin overbevisning og ble prest i Berg og Torsken menighet, et værhardt prestegjeld på yttersiden av øya Senja i Troms.

Kirkestrid
Etter å ha studert teologi på 50-tallet, blir hun i 1961 ordinert til prest i Vang kirke på Hedmark av biskop Kristian Schjelderup. Han var én av tre biskoper som var positiv til en ny ordning for Kirken der man lot kvinner få tilgang til presteembetet.

Dette utløste en kirkestrid her til lands, der hennes fremste motstandere befant seg på Det teologiske menighetsfakultet. De stod for et bibelsyn som tok kraftig avstand fra kvinner i prestekjole.

Menighetsfakultetet drev en utstrakt virksomhet for å motsette seg ordinasjonen og innsettelsen av Bjerkås, og førte til et massivt press på den da seksti år gamle damen som så gjerne ville følge sitt kall.NRK Troms og Finnmark
Prosjektleder: Anne Mari Svendsen
Regi: Sylvi Inez Liljegren
Presseansvarlig:Sarah Jordanson Fauske , tlf: 41506747
TV- seere bes henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900