Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. januar 2008 kl 20.10 Kulturdokumentar: Lysande utsikter

Arkitekturreise gjennom vår tid

Denne dokumentaren fra Sveriges Radio er en reise gjennom mulige og umulige arkitekturprosjekter og visjoner som har medført forandringer i vår måte å leve og bo på, og som har påvirket våre oppfatninger av det gode, det sanne og det vakre.

Reisen fører oss fra begynnelsen av 1900-tallet og til i dag, og vi får presentert ekstreme betongkonstruksjoner til runde nedgravde økologiske hus. Vi får møte berømtheter som vitenskapsmannen Buckminster Fuller og arkitekten Le Corbusier, og vi får et innblikk i deres visjoner om hvordan vi kan bygge en bedre verden. Ved hjelp av animasjoner kommer uferdige prosjekter til live i denne dokumentaren som viser verden – som den kunne ha vært.

Visjoner om en bedre verden
Siden slutten av 1800-tallet har det industrialiserte mennesket blitt stilt overfor nye muligheter og nye problemer. Mange arkitekter så tidlig at det var en verden med et stort slingringsmonn for visjoner. De ble drevet av trangen til å finne løsninger på sin tids problemer, enten det dreide seg om dårlige boliger, forfall eller miljøskadelige løsninger.

Dokumentaren tar blant annet for seg antroposofenes høyborg, Le Corbusiers funksjonalistiske bygninger og i Archigrams prosjekt – et prosjekt der popkunst møter arkitektur.

Videre møter vi den selvlærte vitenskapsmannen Buckminster Fuller og hans lettvektskonstruksjoner. Vi møter også Antti Lovag – de runde husenes beskytter.

Dessuten får vi se Habitat 67 som er en bygning på tegnebordet laget av LEGO, Superstudio og deres verden som er helt uten mål, Anders Wilhelmsons meget smale og høye botårn og sveitsiske økologiske hus under jorden.

Originaltittel: Lysande utsikter
Svensk dokumentar.
Regi: Jesper Wachtmeister
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no