Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 3. august 2006 kl 19.30 Farlige fjell

Frykter fjellskred

Skredforsker og prosjektansvarlig Lars Harald Blikra (til venstre) sammen med Per Åkernes. (Foto: Svein Winther, NRK)
Skredforsker og prosjektansvarlig Lars Harald Blikra (til venstre) sammen med Per Åkernes. (Foto: Svein Winther, NRK)
I Storfjorden på Sunnmøre er fjellet Åkerneset i bevegelse, og turistbygdene Geiranger, Hellesylt og Tafjord midt i det vakre verdensarvområdet er i faresonen. Et fjellskred her kan bli et av Norges største noensinne, og nå arbeider forskere for å kunne varsle folk i tide.

Store sprekker i fjellet Åkerneset antyder at et av de største fjellskredene i norgeshistorien kan finne sted nettopp her. Dersom enorme steinmasser raser ned i fjorden, vil flodbølger på 40 meter slå innover land. Mens turistbygdene Geiranger og Hellesylt er mest utsatt og vil bli totalt rasert, kan også bygder langt unna rasstedet bli rammet.

Flere store ras gjennom tidene
Åkerneset ligger i et område der det gjennom tidene har gått flere ras. Fremdeles lever folk som opplevde ulykkene i Loen og i Tafjord, der til sammen 175 mennesker omkom. Statistisk sett har Vestlandet hatt to-tre slike ulykker hvert århundre, og det er ingen grunn til å tro at det ikke kan skje igjen.

Ser endringer
For 20 år siden varslet Per Åkernes om endringene han hadde observert i fjellet fra da han vokste opp i området. Smale sprekker er blitt til revner som er mer enn hundre meter dype. Hvert år åpner de seg litt mer. Nå har kommunen sammen med Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Norges Geotekniske Institutt (NGI) satt i gang et pionerprosjekt innen skredforskning. Ved hjelp av avanserte målemetoder blir området kartlagt slik at bevegelsene kan overvåkes til enhver tid. Målet er å kunne varsle folk – før raset kommer.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Møre og Romsdal (2005)
Programskaper: Gunhild Sætre
Prosjektleder: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252