Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 19. november 2008 kl 19.55 Sannheten om mat

Fakta og myter om barnemat

Barn skal ha mat, men hva er riktig barnemat? (Foto: BBC)
Barn skal ha mat, men hva er riktig barnemat? (Foto: BBC)
Hvordan få barn til å spise mer frukt og grønnsaker? Er kaker ute av syn nødvendigvis ute av sinn? Fører faste frokostmåltider til bedre utviklet intelligens hos barn? Og fører sukkerholdig kost til hyperaktivitet?

Det handler om barns kosthold i BBC-serien "Sannheten om mat" denne uken. I episoden har tv-teamet unngått å gjøre eksperimenter som involverer barn og diett, fordi barn ikke kan samtykke til å være med på et selvstendig grunnlag. Derfor er testene som involverer mat av psykologisk art og viser hvordan vi endrer barns spisevaner til det bedre.

Måtehold
Testene går ut på å finne den beste måten å holde usunn mat vekk fra barna, og finne ut hvordan de kan påvirkes til å like grønnsaker og frukt. Innøving av naturlig måtehold i matveien inngår i programmet.

Videre får vi en utprøving av om sukkerinntak fører til hyperaktivitet. Sammenhengen tv-titting/stillesitting og overvekt hos barn er ikke bevist. Kan det være andre årsaker til at tv-titting fører til vektøking?

Om serien
Kosthold er tema i denne BBC-serien, som i løpet av seks knappe tv-timer gir serien deg rikelig å fordøye og bli klok av. Ved hjelp av 500 frivillige prøvekaniner anskueliggjøres de mange utrolige og iblant nesten sjokkerende virkninger som maten kan ha, både på de indre og ytre funksjonene til menneskekroppen.

Første program tar for seg mat som demper aldringsprosessen og holder oss sunne og friske. Mat og sex, mat og barn, slankemat og mat og skjønnhet er temaer som følger, og i siste sending står mat og utholdenhet på agendaen.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: The Truth about Food
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
LENKER
  • Les mer på BBC