Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. mai 2010 kl 20.15 På tur med Lars Monsen: Nordkapp

Lars blir dreng

Lars og Kayaq fortsetter sin ferd over flotte Finnmarksvidda. Lars prøver seg som dreng for en av få kvinnelige reineiere, før han treffer på en kar som er etterkommer etter den legendariske "Veiviseren". På Nordkapp møter han en original japaner.

Høsten nærmer seg, og de første snøbygene møter følget i deres ferd over vidda. På Smørfjordeid driver samene og samler inn og velger ut rein som skal til slakting. Lars får jobb som dreng for Ellen Marit Somby Sara, en av svært få kvinner som driver med reindrift på vidda. Mannen hennes døde for kort tid siden, og hun har mange utfordringer som kvinne i et svært mannsdominert yrke.

Veiviseren
Ferden bringer dem videre til Bringnes. Her finnes det eldgamle offerringer fra eldre samisk tid. Forskerne er usikre på eksakt hva de ble brukt til, og spekulasjonene varierer fra rene ofringssteder til vern mot fiender.

Senere besøker han 83 år gamle Hilmar Iversen. Iversen hevder han er grandsønn etter den legendariske "Veiviseren", helten i sagaen som ble filmatisert av Nils Gaup i 1987. Veiviseren reddet samene da han lurte de russiske tsjudene utfor stupene, og Hilmar forteller levende om historien.

Fra Japan til Nordkapp
Lars og Kayaq går gjennom den nye biltunnelen fra fastlandet og ut til Magerøya. Vel fremme på platået møter de japanske Toru Kurabayshi. Toru er veldig blid, snakker nesten ikke engelsk og har et par ting Lars har veldig lyst på...

Om serien
Lars Monsen begir seg ut i villmarken igjen, men denne gangen går turen i norsk terreng. Han har med seg regissør Fridtjof Kjæreng som turkamerat, og de reiser med hundespann i Svartisen, med kano i Femunden og til fots på Finnmarksvidda.

Lars Monsen og regissør Fridtjof Kjæreng pakker sekk og filmkamera og reiser ut på tre svært forskjellige turer. De tar med seerne på spektakulære naturopplevelser i forskjellige norske omgivelser. Underveis får de følge av hundespann, de blir utfordret i isfiskekonkurranse, svømmer i Norges lengste underjordiske elv og treffer en skummel mann med revolver.

Programmet er sendt tidligere.

Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f(x) produksjoner (2005)
Programleder: Lars Monsen
Regissør: Fridtjof Kjæreng
Prosjektsjef: Stina Greaker
Kontaktadress for presse: Presse, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
info@nrk.no