Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. juli 2006 kl 20.55 Niern: Luna Papa

Magisk reise gjennom Sentral-Asia

Nasreddin (Moritz Bleibtreu), faren Safar (Ato Mukhhamedzov) og søsteren Mamlakat (Chulpan Khamatova) drar av gårde for finne den mystiske mannen som har gjort Mamlakat gravid.
Nasreddin (Moritz Bleibtreu), faren Safar (Ato Mukhhamedzov) og søsteren Mamlakat (Chulpan Khamatova) drar av gårde for finne den mystiske mannen som har gjort Mamlakat gravid.
"Luna Papa" er en fantastisk og komisk reise gjennom det ville landskapet i Sentral-Asia. Filmen formidler fremmed og eksotisk kultur, og er noe helt utenom det vanlige.

I en liten landsby ikke langt fra Samarkand i Sentral-Asia, lever den eksentriske Bekmourdova-familien: Den 17 år gamle jenta Mamlakat bor sammen med sin far, Safar, og broren Nasreddin. Nasreddin sliter med de psykiske ettervirkningene av sine opplevelser under krigen i Afghanistan.

I det lille, forlatte hjørnet av Sentral-Asia rår lovløsheten. Stedet flommer over av skitne gangstere, småskurker og andre tvilsomme individer. Politiet er ubrukelig, så lov og orden opprettholdes av en gruppe gamle soldater som kjører rundt i en utbrukt tanks.

Mamlakat drømmer om å bli en berømt skuespiller, og hun tilbringer all sin fritid i nærheten av teateret. I løpet av en forhekset fullmåne-natt lar hun seg forføre av en mystisk ukjent. Den selverklærte skuespilleren, som hevder han er en nær venn av Tom Cruise, forsvinner så snart han har gjort henne gravid. Mamlakat betror sin far at hun er gravid. Farens umiddelbare reaksjon er at familiens ære er blitt krenket, og han krever oppreisning. Sammen med Mamlakat og Nasreddin drar han på leting etter barnets far.

Den underlige trioen snubler av gårde, fra den ene merkelige situasjonen til den neste. De saumfarer hvert eneste teater de kommer over, de havner i en nervepirrende biljakt der politiet jager en illegal blodgiverbuss, før de nesten blir kidnappet når en gangstergjeng blander romnumrene på et hotell i Samarkand.

"Luna Papa" er en original fabel som har vunnet priser på flere internasjonale festivaler, blant annet i Bergen hvor juryen uttalte: "Vi falt for den burleske humoren, den magiske realismen og den varme skildringen av menneskene".

Russisk/tysk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Luna Papa"
Regi: Bakhtier Khudoynazarov
I rollene: Chulpan Khamatova (Mamlakat), Moritz Bleibtreu (Nasreddin), Ato Mukhamedzhanov (Safar)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83