Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 20. juli 2009 kl 23.50 Amerikansk vintur med Oz og James

Vin i Monterey

 På sin vintur rundt om i California besøker James May (t.v.) og Oz Clarke vingården Delicato i Monterey, verdens største, som også har en egen racerbilbane. (Foto: RDF Int.)
På sin vintur rundt om i California besøker James May (t.v.) og Oz Clarke vingården Delicato i Monterey, verdens største, som også har en egen racerbilbane. (Foto: RDF Int.)
Engelskmennene James May og Oz Clark fortsetter å vin-smake seg gjennom California. Monterey County er det største vin-produserende området i USA.

James og Oz besøker vingården Delicato i Monterey. Den er verdens største og har også en egen racerbilbane – til bilentusiasten James’ fortryllelse, men til vineksperten Oz’ ergrelse.

Turen går videre til Carmel, en liten men storslått by like ved Monterey. Her prøver James og Oz den flotte restauranten L´Auberge. Men de gjør store store øyne da de får rødvin i glasset – til fisk.

Pinot og chardonnay
Hos Josh Jensen på vingården Calera får James og Oz en innføring i vanskelighetene med å dyrke fram druesortene pinot noir og chardonnay på californisk jord. Hos Gary Pistolini på en annen vingård får de servert den beste chardonnay-vinen de så langt har smakt på turen.

Om serien
Langhårete James May vil være kjent for mange fra BBCs bilprogram "Top Gear", som også er vist i NRK. Hans eldre makker Oz Clarke er derimot vinekspert, ikke bilekspert. Et hav av holdninger og nesten 20 år skiller de to.

Reisen gjennom vinlandet Frankrike foregikk med James som sjåfør, i hans Jaguar. Det ble i alt seks turer, med besøk til like mange av Frankrikes vinregioner. Nå gyver de to løs på Californias vingårder og distrikter etter et liknende mønster. Jaguaren er byttet ut med en såkalt trailer (bobil). Og innimellom kjører James en Mustang.

James’ hjerte står opprinnelig til øl. I løpet av vinturen rundt i Frankrike sammen med Oz fikk han sansen for vin. Men James har stadig med seg en dommerfløyte fra fotballbanen hjemme. Den blåser han i når Oz’ utlegninger om druer og vinsmaking blir for høyttravende.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Oz and James's Big Wine Adventure, serie 2
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.noLENKER
  • Les mer 
  • Les mer