Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. juli 2004 kl 20.25 Cityfolk: Zagreb

På ny frisk i Zagreb

Milivoj har opplevd forunderlige ting i Zagreb. (Foto: HRT)
Milivoj har opplevd forunderlige ting i Zagreb. (Foto: HRT)
En filmregissør med et underlig liv, en danselærer som lever i to verdener og en firebarnsmor med vonde minner fra krigen i det tidligere Jugoslavia. Du møter dem i Kroatias hovedstad, Zagreb.

Milivoj Puhlovski underviser i filmregi. Historien om hans liv er som en film, og den utspiller seg i Zagreb. Hans foreldre skilte lag like etter at han var født. Faren forsvant til Sør-Amerika, moren giftet seg på nytt.

Først femti år senere opplevde Milivoj at en stor arv ble hans, og at arven befant seg midt i Zagreb – et stort, verdifullt hus som hadde tilhørt hans far.

Mariams to verdener
Danselæreren Mariam Kamal vokste opp i Dubai, er halvt sudanesisk og halvt kroatisk og kom til Zagreb for syv år siden. Mariam føler seg kroatisk, men det er mye hun savner fra sin arabiske bakgrunn. Kanskje er det derfor hun underviser i orientalsk dans, lager orientalsk mat og lærer seg hebraisk?

Pericas smerte
I dag er Perica en lykkelig gift firebarnsmor. Den eldste datteren har akkurat begynt på skolen og den yngste er under et år gammel. Men for 12 år siden hadde Perica bare lyst til å dø.

Da Pericas kjæreste, en reporter i det kroatiske fjernsynet, ble drept i krigen i 1991, bestemte hun seg til å følge i hans fotspor. Hun dro til kampsonen som frilansreporter for å oppsøke de verste kampscenene. Pericas indre smerte var så intens at hun bare klarte å leve der grusomhetene og lidelsene var sterkest.

Mer om serien
Cityfolk byr igjen på portretter av bymennesker i ulike europeiske land. I ni nye programmer skal vi møte folk i like mange byer, alle med noe interessant å fortelle. Turen går til Oslo, Rotterdam, Helsinki, Stockholm, Zagreb, München, Lisboa, Dublin og Timisoara (Romania). Serien som er et av de mest vellykte samarbeidene innenfor EBU, går nå i sin syvende sesong.

NRKs utsendelser hadde i fjor sommer en seeroppslutning på mellom 30 og 40 prosentandeler, noe som viser interessen for programmer som kan hjelpe oss til å forstå fremmede folk i andre kulturer. En tommelfingerregel for disse programmene er at hvert av dem blant annet skal inneholde et portrett med noen fra innvandrerbakgrunn.

Det er nå flere nye øst-europeiske nasjoner som deltar i Cityfolk-samarbeidet gjennom EBU (Den europeiske kringkastingsunionen). NRK viser i sommer Cityfolk fra f.eks. Zagreb (Kroatia) og Timisoara (Romania).

Utvekslingsprogram, EBU
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57