Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. april 2003 kl 21.55 Dok1: Dok1: Askeladden i oljeeventyret

Olje-Norges Gunnar Askeladd

Den tidligere platearbeideren Gunnar Berge (t.v.) portretteres i
Den tidligere platearbeideren Gunnar Berge (t.v.) portretteres i "Askeladden i oljeeventyret". (NRK-foto: Wenche Hadland)
For 40 år siden kunne ingen gjette at Norge skulle bli en jotun blant verdens oljeproduserende land. Heller ikke at Gunnar Berge som på den tiden var læregutt ved Rosenberg Verft i Stavanger, senere skulle stå sentralt innen vår nye hovednæringsvei. I kveld gir han oss et tilbakeblikk på en epoke vi kanskje aldri skal oppleve maken til.

Bygdegutten fra Etne, Gunnar Berge, ble oljedirektør i 1997. I dag har han tilsynsansvar for hele næringen, med milliardomsetning og titusenvis av arbeidsplasser.

Olje-naut og andre naut
Arbeiderne på Rosenberg gjorde store øyne da de så de merkelige fartøyene med utstyr seile opp Byfjorden tidlig på 60-tallet. Da de fikk høre at det var til oljeleting, spyttet de i sjøen og utbrøt: "Nautaskap!". - I dag er tonen en annen, forteller Gunnar Berge i programmet.

Et portrett
Fortellingen om Gunnar Berges liv er også historien om det norske oljeeventyret – på godt og vondt. Da boreplattformen "Ocean Viking" ble bygget i 1966, var den ferske platearbeideren med på laget. Han fikk likevel aldri med seg den høytidelige stabelavløpningen. Den får Berge se og kommentere i programmet. "Ocean Viking" var plattformen som tre år senere gav oss Ekofisk-funnet. Grunnlaget for oljevirksomheten i Nordsjøen var dermed lagt.

Krumtappen i olje-maskineriet
I mellomtiden var Gunnar Berge innvalgt på Stortinget. Statsminister Trygve Bratteli var bekymret fordi det ikke kom olje da han åpnet Ekofisk-feltet, kan Berge fortelle. Og statsministeren fortsatte å mase på den unge stortingsrepresentanten fra Rogaland: "Er det kommet noen olje nu?"

NRK har tatt Gunnar Berge med dit det skjedde, blant annet til Hinnavågen i Stavanger. Derfra ble de svære Condeep-plattformene slept ut som perler på en snor under gullalderen på 80-tallet.

Mistet nære venner
Noen av ulykkene og tragediene som har rammet vår oljeindustri, skjedde også der. Dramatikken toppet seg en augustmorgen i 1991, da Sleipnerplattformen gikk til bunns.
"Askeladden i oljeeventyret" inneholder bilder som aldri tidligere er vist på tv fra de bokstavelig talt rystende sekundene og minuttene da betongkolossen forsvant i dypet.

Oljeeventyret har kostet, og noen har betalt mer enn andre. Gunnar Berge har som mange andre fått flere av de store ulykkene tett innpå livet. Han mistet nære venner i Kielland-havariet, og da sementlekteren "Concem" kantret i Hinnavågen, visste Berge at sønnen var på jobb. Det gikk flere timer før han fikk beskjed om at sønnen ikke var blant de 10 som mistet livet i den tragiske ulykken.

Olje-poker
Gunnar Berge overtok som finansminister 9. mai 1986, samtidig falt oljeprisen med 20 dollar og skapte krisetilstander i norsk økonomi.

Det var den forhenværende læregutten fra Rosenberg som måtte rydde opp etter havariet i jappeøkonomien, fyrt opp av champagnekorkene som smalt hver gang det ble satt i gang ny produksjon av svart gull i Nordsjøen.

Tilbake til Rosenberg
NRK følger Berge tilbake til gamle tomter på Rosenberg. Der møter han en ung jente som forbereder seg på å avlegge fagprøve som platearbeider, den samme fagprøven som oljedirektøren besto for mer enn 40 år siden.

Nå er det framtiden som bygges. Norge har olje i 50 år til, og gass i 100 år. Det er ennå lenge til oljeeventyret er ute.


Produsert av NRK Rogaland for Program Riks
Prosjektleder: Bjørn Grimen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57