Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. mars 2009 kl 20.00 Kulturdokumentar: Ragnhild Jølsen - mellom drøm og virkelighet

Ragnhild Jølsen – dramatisk forfatterliv

Ragnhild Jølsen – lokal inspirasjon, globalt ståsted. (Foto: Laterna Magica AS)
Ragnhild Jølsen – lokal inspirasjon, globalt ståsted. (Foto: Laterna Magica AS)
I 2008 var det 100 år siden forfatteren Ragnhild Jølsen døde, knapt 33 år gammel. Da hadde hun fem bøker bak seg, alt sammen diktning med rot i natur, sagn og tradisjon i Enebakk. Dokumentarfilmen om henne er ved Marianne Bjørneboe og Marthe Stokvik (regi og manus), samt Paul René Roestad (produksjon og foto).

"Ragnhild Jølsen – mellom drøm og virkelighet" portretterer en kvinne som fascinerte og provoserte i sin samtid, som skrev om tabuer, seksualitet og rus. Filmen formidler et bilde av en kvinne som levde og skrev i en tid der splittelsen mellom det gamle og det nye kom til å prege henne både som person og forfatter. Hennes forankring i det lokale kombinert med et globalt ståsted skaper et unikt kunstnerisk uttrykk.

Frihet i liv og kjærlighet
Ragnhild Jølsen og hennes forfatterskap utgjør et viktig og annerledes kapittel i norsk litteratur- og kulturhistorie. Hun var en kvinne forut for sin tid, som kjempet for frihet i liv og kjærlighet.

Hun var ambisiøs, begavet og original, hadde sterke drømmer og lengsler, var delt mellom livsbegjær og undergangsdrift. Filmen tar utgangspunkt i en særpreget kvinneskikkelse der liv og diktning spiller sammen og beriker hverandre.

Norsk dokumentar (2008)
Originaltittel: Ragnhild Jølsen - mellom drøm og virkelighet
Produsert av: Laterna Magica AS
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no